Život

Nove informacije o krizi u Splitu: Jedan štićenik doma za starije nalazi se u teškom stanju

Iz Stožera otkrivaju zdravstveno stanje štićenika iz Doma gdje se proširila zaraza koronom

Zbog događaja u Domu za starije i nemoćne u Splitu, gdje je desetero štićenika zaraženo koronavirusom, a njih ukupno 52 prebačeno na Kliniku za infektologiju splitske bolnice, splitski stožer Civilne zaštite u 16.30 sati drži konferenciju za medije.

Prvi se javnosti obratio splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. “Ministarstva će formirati jedno zasebno tijelo i donijeti očitovanje i na temelju toga ću donijeti odluku od sankcioniranju, ako netko bude odgovoran”, rekao je Boban dodajući kako je imenovao svoju pročelnicu za zdravstvo kako bi još bila dodatni nadzor za domove.

Zaražene dvije medicinske sestre i dvije njegovateljice

Šefica splitskog Zavoda za javno zdravstvo Željka Karin je rekla da je četvero oboljelih iz Doma, dvije medicinske sestre i još dvije njegovateljice.

“Mi smo danas opet bili u Domu, dva epidemiologa, ja i pridružio nam se profesor Meštrović. Kontroliramo situaciju, svi korisnici Doma su dobrog stanja obzirom na dob i kronične bolesti. Od jučer još sedam korisnika ima temperatruru, troje su prebačeni u KBC Split. Četiri su ostala u domu u dijelu koji je dezinficiran i ondje su u izolaciji. Danas su dobro i nemaju temperaturu”, kazala je Karin.

Jedan štićenik doma u težem kliničkom stanju

Ravnatelj bolnice dr. Julije Meštrović je kazao kako je jedan od 52 štićenika doma u težem kliničkom stanju. Ostali imaju, rekao je, umjerene do blaže simptome. Danas će, prema njegovim riječima, pozvati obitelji pacijenata da ih izvijesti o njihovom stanju.

Otkrio je i nekoliko podataka o onima koji su dosad bili na respiratoru. “Od onih koji su bili na respiratoru, troje ih je odvojeno od respiratora i vratili smo ih u njihove županijske bolnice”, kazao je dr. Meštrović.

Slijedi testiranje za sve djelatnike doma

Karin je odgovorila na novinarsko pitanje o dostupnosti epidemiologa i prozivke medicinske sestre iz Doma za starije. Ponovila je kako je medicinska sestra zvala za jednu pacijenticu za koju je dobila preporuku što da napravi. Nakon toga im se, kako je kazala, nitko nije javljao.

Na pitanje kakve su daljnje aktivnosti epidemiologa spram štićenika doma, Karin je rekla da će svi djelatnici Doma biti testirani kao i štićenici doma. Sutra, kako je kazala, ponovno idu u izvid. Na pitanje o žarištima, Karin je rekla da su to Solin i Split, te da se kritične točke pronalaze od nultog pacijenta kojeg sada moraju pronaći u Domu.

Što se nalazi u izvješću ravnatelja?

Na pitanje što je ravnatelj Doma napisao u svom izvješću, župan Boban je kazao da je iznio kronologiju i mjere koje je poduzeo vezano uz 19. 23. ožujak i 6. 4.

“Izjasnio se da je 29.3. izvijestio ali da se nije mogao dobiti epidemiolog, a onda da su ga dobili, ali da dijagnoza nije bila koronavirus”, dodao je Boban ističući kako nije riječ o tajnom dokumentu, ali da se treba strpiti da ministarstva utvrde što se sve događalo.

Osim štićenika zaražene i četiri djelatnice

Podsjetimo, još troje štićenika Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu zbog sumnje na koronavirus prebačeno je danas u bolnicu, a kod četiri je djelatnice Doma potvrđena zaraza Covidom 19, doznaje se u četvrtak u KBC-u Split.

I oni su, kao i prethodno evakuiranih 49 umirovljenika, imali povišenu temperaturu zbog čega ih se kolima Hitne medicinske pomoći sinoć prebacilo na Kliniku za infektologiju splitske bolnice. U bolnici kažu da je stanje deset pacijenata kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom za sada dobro.

Simptome imaju i štićenici s ostalih katova?

Osim štićenika Doma, koronavirusom su zaražene i četiri djelatnice koje se nalaze u samoizolaciji, a za još tri djelatnika će nalazi na COVID 19 biti gotovi tijekom dana.

Pojavila se informacija da simptome koronavirusa osjećaju štićenici i s ostalih katova, a ne samo s drugog, no ta informacija nije službeno potvrđena.

Jučer je u Domu završen izvid Epidemiološke službe koja je razgovarala sa zaposlenicima i štićenicima, te snimala situaciju, a danas će je na tom mjestu po nalogu Općinskog državnog odvjetništva zamijeniti policija.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu