Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Prestrašeni Zagrepčani bježe na more. Policija zbog korone uvela kontrolne punktove na autocesti

Zbog zaštite od širenja zaraze koronavirusa policija postavlja kontrolne punktove

22.3.2020., Grobnik - U hangaru na Kikovici osiguran prijem i popis svih osoba koje dolaze iz Zagreba, a koje zbog u potresu ostecenih stanova dolaze u svoje vikendice ili druge objekte u PGZ. Osobe moraju dati svoje podatke i podatke o adresi gdje namjeravaju boraviti. Osobama ce se izreci mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana i ne smiju u tom periodu napustati objekt. Njima se izdaje rjesenje s kojim moze na otoke ili drugu lokaciju na Kvarneru ili Gorskom kotaru. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Veliki broj građana Zagreba, nakon jutrošnjeg potresa odlučio je napustiti grad i smjestiti se u svojim vikendicama u Primorju ili Gorskom kotaru, te na otocima. Međutim, u ovom trenutku to neće moći slobodno učiniti jer je policija zajedno sa civilnom zaštitom zatvorila mostove prema otocima, a kontrolni punktovi u dogovoru s epidemiolozima postavljeni su na autocesti Zagreb-Rijeka.

Dio je to mjera u sklopu zaštite širenja koronavirusa, jer je Nacionalni krizni stožer zabranio odlaske na otoke ljudima koji nisu tamo prijavljeni. Prolazak će se građanima ipak omogućiti nakon što ih se evidentira i propiše dvotjedna samoizolacija, jer je dio mjera kako kažu u Civilnoj zaštiti, suspendiran.

Kontrola na autocesti

Tako je na autocesti postavljen punkt na naplatnoj postaji Kikovica kako bi se kontrolirale osobe koje su zbog potresa odlučile napustiti svoja prebivališta na području Zagreba i okolice, te se uputile u svoje vikendice u primorju ne bi li tamo provele samoizolaciju.

“Prilikom kontrole putnika osobe će biti propuštene da nastave put do svojih odredišta uz uzimanje podataka na kojoj adresi namjeravaju boraviti”, objašnjavaju iz policije što se to događa na autocesti.

Punktovi i na mostovima

Također, u dogovoru s djelatnicima autocesta zatvoreni su izlazi na čvorovima Vrata, Delnice i Oštrovica, a kontrolirati će se i stara cesta prema Rijeci DC 3.

Punktovi su postavljeni i na Krčkom mostu, te mostu koji vodi na otok Vir, kao i ostalim mostovima prema hrvatskim otocima.