Uživo: Pride je krenuo s Markovog trga, traže ravnopravnost i promjenu Ustava

Počela je 19. Povorka ponosa

ZADNJA IZMJENA: ruj 19, 2020
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

U 15 sati na Markovom trgu počelo je okupljanje 19. Povorke ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i obitelji. Organizatori Pride ranije su objavili kako odabir mjesta na kojem će se okupiti prije nego što krenu zagrebačkim ulicama nije slučajan. „”Tamo nećemo biti slučajno, tamo ćemo biti da od najviših organa vlasti naše Republike zahtijevamo da sruše zidove koji i dalje ograničavaju naša prava, a naše obitelji i dalje guraju u drugi red građanki i građana”, poručili su iz Pridea.

Jasno su rekli i što je idući cilj njihove borbe. „Ove godine borimo se za ustavnu jednakost i pravo na slobodu, unutar i izvan četiri zida! (…) Ustav nama trenutno predstavlja zid, jer ograničava i guši naše slobode. Taj zid moramo srušiti”, poručili su u proglasu.

Poziv na borbu protiv diskriminacije

Manifestacija na Markovom trgu počela je govorima kojima su predstavnici LGBTIQ zajednice zatražili ravnopravnost. „Želimo u Hrvatskoj napokon živjeti slobodno i ponosno. Pozivamo sve da nam se pridruže u borbi protiv svih oblika diskriminacije, protiv poniženja i ignoriranja naših prava i sloboda. Moramo početi od Ustava. Kroz ustavnu jednakopravnost ostvarit ćemo jednakopravnost za sve nas“, čulo se s govornice.

Na Markovom trgu okupilo se više stotina ljudi, javljaju mediji. Okupljeni nose transparente s natpisima “Love knows no gender”, “Bez podjele na rozo i plavo”, “Različiti ljudi jednaka prava”, “Ustavno ograničenje iz 2013. je protuprirodno”, “Zajedno u kvirstvu”, kao i tradicionalne zastave duginih boja. Među sudionicima je zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković, javno deklarirani homoseksualac. Na Markovom trgu je i saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović, te potpredsjednik vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević.

Povorka ide prema središtu grada

Izjavu novinarima dala je saborska zastupnica iz platforme Možemo! Sandra Benčić, koja kaže da je stanje u Hrvatskoj danas bolje nego kada je sudjelovala u organizaciji prvog Pridea. “Atmosfera se promijenila na bolje, napravili smo pomake, ali i dalje moramo raditi na promociji prava i na zakonodavstvu”, kazala je. Benčić je najavila da će sudjelovati u borbi za promjenu Ustava. “Borit ćemo se i dalje za pravo na brak i da izmijenimo Ustavnu odredbu koja onemogućuje sklapanje braka istospolnim zajednicama”, obećala je.

Prema planu organizatora, povorka će s Markovog trga krenuti Ćirilometodskom ulicom do Katarininog trga, zatim Strossmayerovim šetalištem do Mesničke ulice, Ilicom do Trga bana Josipa Jelačića, Ulicom Augusta Cesarca do Trga Europe, zatim Vlaškom do Trga Josipa Langa sve do Ribnjaka, Parka ponosa, gdje će Povorka završiti s prigodnim druženjem i glazbom lokalnih DJ-ica u suradnji s Art Parkom i Animafestom.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2168 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program