Prijatelji su se dirljivo oprostili od mladog pilota koji je poginuo u svibnju; u Zadru su mu napravili mural

Obožavao je letenje, planinarenje i Pink Floyd

ZADNJA IZMJENA: kol 8, 2020
Foto: Toni Opačić

Mladi vojni pilot, 31-godišnji Marko Novković dobio je mural Zadru, u kvatru Petrići. Novković je poginuo u svibnju u padu školskog aviona s kolegom, poručnikom Lukom Jagetićem. Novkovićevi prijatelji sada su se organizirali, angažirali street art umjetnika koji želi ostati anoniman, te su mu odali počast na jednoj stambenoj zgradi.

“Mural Marka Novkovića rezultat je razmjene ideja jedne velike grupe ljudi, uz pomnu suradnju s umjetnikom koji je mural i oslikao. Kao što se može vidjeti Markov portret je u prvom planu, a s nevjerojatnom razinom detalja umjetnik je uspio naglasiti svu slojevitost njegovog karaktera”, kažu Novkovićevi prijatelji u priopćenju.

Mural se prostire na površini od 30 m2 Toni Opačić
Uz portret na muralu su i Velebit te Krila Oluje Toni Opačić

‘Nikad zbogom, samo doviđenja’

Mural se prostire na površini od oko 30 kvadrata, a autor ga je radio 14 dana. Zgrada na kojoj se nalazi na križanju je ulice Ivana Zajca i ulice Asje Petričić. U pozadini portreta nalazi se Velebit, od Stapine s lijeve strane prema Tulovim gredama na desnoj strani. Time su Novkovićevi prijatelji htjeli naglasiti koliko su planina i planinarenje Novkoviću bili bitni.

“Marko je za planinu bio jako vezan, a konture Velebita na muralu, njegova brda i udoline ujedno predstavljaju i Markov životni put koji je bio prepun uspona i padova”, kažu. Na desnom zidu, gdje se u pozadini vide Tulove grede, naslikano je i pet aviona Akrobatske grupe HRZ-a Krila Oluje.

Prikazan je Velebit od Stapine do Tulovih greda Toni Opačić
Novković na središnjem zidu ima pilotsku uniformu, a na desnom zidu planinarsku opremu Toni Opačić

‘Imali smo sreće poznavati ga’

Marko je bio šesti pilot Krila Oluje i letio je na poziciji vanjskog desnog pratitelja. Na istom zidu je ispisan i tekst pod naslovom ‘Smisao života’, a koji je napisao upravo Marko. “Iz tog teksta da se iščitati sva veličina Markova postojanja”, kažu njegovi prijatelji.

“Cijeli mural je upravo prisjećanje i slavljenje života Marka Novkovića koji je u tako kratkom vremenu ostvario tako mnogo i u nasljeđe nam ostavio puno ljubavi, strasti za životom, ali i veliku odgovornost da vrijednosti koje je živio Marko velikim dijelom živimo i svi mi koji smo imali sreće poznavati ga i prijateljevati s njim. I na kraju, hvala Marko i nikad zbogom, samo doviđenja!”, oprostili su se njegovi prijatelji naposljetku.

Autor je uključio detalje iz Novkovićevog života Toni Opačić
Na šatoru je ilustracija s albuma Dark Side of the Moon benda Pink Floyd Toni Opačić

Tko je bio Marko Novković?

Natporučnik Marko Novković, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i član akro grupe Krila Oluje, rođen je 1989. u Melbourneu u Australiji. Diplomirao je 2013. kao pripadnik XVII. naraštaja vojnih pilota. Radio je kao nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M u 392. Eskadrili aviona, 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Bio je i službeni komentator akro grupe Krila Oluje.

Novković je prilikom gostovanja na Visokom učilištu Algebri napisao dirljivo pismo iz pozicije sebe kao 80-godišnjaka. “‘Sine, kćeri, unuče, moraš shvatiti da je samo jedan život. Jedan jedini tebi dan, da ga iskoristiš koliko god ti srce poželi. Pa već kad možeš sam sebi biti krojač tog jedinog života koji imaš na raspolaganju – zašto ga ne iskoristiš do kraja!? Pitaš se što znači do kraja? E, pa, ja ću ti na to odgovoriti.

Istražuj, ispituj, riskiraj, skoči, izađi, padni, ustani, kreni, pobjedi strah, ugasi tremu, probaj nešto novo, igraj se, probaj sve! Ispuni svoj život tolikim brojem iskustava da kad dođeš u moje godine možeš imati osmijeh na licu i reći Bože, hvala ti na ovom jedinstvenom iskustvu – ne žalim za ničim”, napisao je Novković.

Ispisali su i tekst koji je Novković jednom prilikom napisao i naslovio “Smisao života” Toni Opačić

Željka Orešković
Telegram autor
1132 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program