Život

Prilično opasna tropska riba lav se širi Mediteranom i morski stručnjaci su dosta zabrinuti

Mogla bi imati poguban utjecaj na ekosustav

FOTO: Dominik Bartsch/Flickr

Tropska riba, devil firefish, sa otrovnim bodljama, vrlo bolnih uboda koja može, u iznimnim slučajevima, ubiti čovjeka, širi se Mediteranom, upozoravaju eksperti. Riba je zamijećena u vodama oko Turske i Cipra u istočnom Mediteranu. Ova invazivna, grabežljiva riba više poznata pod nazivom riba lav, dolazi iz Južnog Pacifika i Indijskog oceana.

Maria del Mar Otero iz Međunarodne udruge za očuvanje prirode, kaže da je pojava ove ribe u Mediteranu svakako razlog za zabrinutost.

Ubodi njenih bodlji su rijetko smrtni za ljude ali su nevjerojatno bolni, uz povraćanje i teške probleme disanja.

Ostale ribe im ne prilaze

Stručnjaci za očuvanje okoliša brinu da njezin dolazak u Mediteran može dozvati i brojne druge tropske ribe nepoznatog učinka na ostatak podmorske populacije. Smatra se da će riba imati negativan utjecaj na ekosustav i lokalne ekonomije.

Unatoč upadljivoj boji i polaganim pokretima, čak ni morski psi joj ne prilaze što tim ribama daje slobodu da se hrane i unište druge vrste koje održavaju alge pod kontrolom.

Zbog slabljenja lokalne faune i flore, riba lav bi mogla privući i druge invazivne vrste.

Uzrokovala pustoš u vodama Karipskog otočja

Ova proždrljiva riba uzrokovala je pustoš u okolišu nakon što je otkrivena u vodama Karipskog otočja. Prvi puta je opažena na Kubi 2007. godine a za dvije godine postala je uobičajena u vodama oko Kariba. Karipske zemlje organizirale su summit da dogovore kako se boriti od njezine invazije.

Kuba, Kolumbija i Bahami ohrabruju svoje stanovnike da je love i jedu i tako im smanje broj. Restorani su je počeli nuditi na jelovnicima jer ima bijelo, sočno meso, a u Japanu se smatra delicijom.

Riba je možda na Mediteran stigla od neodgovornih ljubitelja akvarija koji su ih ubacili u morske vode ili Sueskim kanalom iz Crvenog mora gdje im broj ubrzano raste. Balastna voda na cargo brodovima, inače, je idealno mjesto za skrivanje invazivnih vrsta.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu