Život

Priroda je spektakl; ovo su upravo pronađene nove vrste sićušnih žaba, jedna je malo veća od zrna riže

Znanstvenici su pronašli pet novih vrsta malih žaba na Madagaskaru

Mini scule se odmara na jagodici prsta
FOTO: Sam Hyde Roberts

Međunarodna skupina znanstvenika pronašla je pet novih vrsta malih žaba na Madagaskaru, na jugoistoku Afrike. Tri žabice su dio novog roda, do sad potpuno nepoznatog znanstvenicima. U imenovanju novog roda i vrsta ovi su se znanstvenici malo poigrali riječima, pa su tako novootkriveni rod nazvali “Mini”, a vrste žabica “Mum”, “Scule” i “Auture”. Spajanjem imena roda i vrste na engleskom dobivamo riječi minimum, miniscule i miniature, što su sve engleske riječi za sićušno.

“Ljudi koji me osobno poznaju, znaju da je igra riječima otprilike 70 posto moje osobnosti”, našalio se na svojem blogu dr. Mark D. Scherz, voditelj istraživanja čije je rezultate nedavno sa suradnicima objavio u znanstvenoj studiji. Najmanja novootkrivena žabica tek je nešto veća od zrna riže, a najveća je dugačka tek 14 centimetara. “Sve žabice iz novog roda kojeg smo otkrili mogu se udobno smjestiti na ljudski palac”, kaže dr. Scherz. Inače, najmanja žaba ikad otkrivena je na Papui Novoj Gvineji, a dugačka je samo 7,7 milimetara.

Mini Scule, sićušna žaba Sam Hyde Roberts

Traženje sićušnih žaba u prašumi

Istraživanje ovako sitnih vrsta očito nije bio jednostavan pothvat, pogotovo s obzirom na to da je stanište tih stvorenja prašuma. Tako dr. Frank Glaw, jedan od suautora studije, objašnjava kako su se dobro namučili tijekom istraživanja. Inače im u traženju pomaže to što se žabe glasaju na specifičan način, no istovremeno otežava činjenica da prestaju s glasanjem na najmanji šum. Osim toga, neprestano su ih ometali cikloni koji zimi često haraju po istočnoj obali otoka.

Mini Mum, sićušna žaba smjestila se na prst Andolalao Rakotoarison.

„Jedne noći je ciklon pomeo gotovo cijeli naš kamp, a jutro nakon toga sam pronašao žabu koju sam dugo tražio. Očajni uvjeti za nas ljude su najbolji uvjeti za žabe“, kaže profesor Miguel Vences, još jedan od suautora studije. U studiji su naveli također kako smatraju da je potrebno da se barem dvije od pet novootkrivenih vrsta proglasi ugroženima.

Mini Mum, sićušna žaba Andolalao Rakotoarison
Sićušne žabe žive u staništima poput ove prašume u Madagaskaru Sam Hyde Roberts

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu