Prisjetili smo se 19 knjiga koje smo, kao klinci i tinejdžeri, doslovno gutali. I polako iz njih učili o životu

Koko u Parizu, Dnevnik Adriana Molea, Vlak u snijegu...

ZADNJA IZMJENA: ruj 21, 2016

Neki od nas, čim su savladali prva slova, odmah su se zaljubili u čitanje. A nekima je savladavanje i one obavezne lektire bila noćna mora. No, neovisno o tome u koju skupinu pripadali, svi imamo knjige koje su nam obilježile odrastanje.

Većina nas prve ozbiljnije čitalačke korake, nakon slikovnica, napravila je uz nekad popularnu biblioteku Vjeverica. Odrastali smo uz Koka, Dečke s Bukovca, ekipu iz Trnja…

I svi se još sjećamo tko su Ljuban, Pero i Draga koji ne razgovaraju još od prvog razreda ili pak Budala, Medo, Divljak i Milo dijete koje smo obožavali.

Zato smo se ovdje odlučili prisjetiti knjiga i književnih junaka uz koje smo odrastali i koji su nas na samom početku učili o životu.

1. Koko u Parizu

koko

Svi znamo tko je Koko, uz njegove avanture zahvaljujući Ivanu Kušanu smo odrastali. Koko u Parizu je knjiga detektivskog karaktera u kojoj naslovni junak rješava krađu Mona Lise. Iako nam je ova najdraža, podjednako smo voljeli sve Kušanove knjige – Koko i duhovi, Domaća zadaća, Zagonetni dječak, Lažeš, Melita.

2. Vlak u snijegu

vlak

Vlak u snijegu vjerojatno je većini bio omiljena školska lektira. “Kad se male ruke slože, sve se može” pjesma je koja je ušla u antologiju i na najsažetiji mogući način prepričava radnju knjige o posvađanim klincima koji se ujedinjuju kako bi oslobodili vlak iz snijega.

3. Mali princ

princ1
“Čovjek samo srcem dobro vidi. Ono bitno, očima je nevidljivo”, jedan je od citata iz knjige koju smo čitali stalno iznova. Učila nas je o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i odnosima.

4. Družba Pere Kvržice

kvrzice

Svi znamo za Šilu, Milu, Budalu, Meda, Divljaka i Milo dijete, ekipu koju je stvorio Mato Lovrak. Priča je o skupini klinaca koji uređuju stari mlin i pokazuju posvađanim seljanima što složne dječje ruke mogu napraviti.

5. Trojica u Trnju

trnje

Priča Pavla Pavličića o dječaku Hrvoju kojeg proganja neznanac koji je opljačkao banku bila nam je jedna od najuzbudljivijih kriminalističkih priča.

6. Zvižuduk s Bukovca

zvizduk

Giza, Truli, Dugi, Bimbo, Kanta i Rolo žive na Bukovcu, ali ne današnjoj elitnoj zagrebačkoj četvrti, nego u prigradskom selu kakav je Bukovac bio nekoliko godina nakon Drugog svjetskog rata. Uživali smo u zgodama te ekipe te sanjali da i mi doživljavamo takve pustolovine.

7. Tajni dnevnik Adriana Molea (i Novi jadi Adriana Molea)

sue-townsend-tajni-dnevnik-adriana-molea-jadi-adriana-molea-slika-43988428

Ova knjiga nalazila se na policama većine dječjih soba. Sve što je Adrian Mole proživljavao i sami smo prolazili u pubertetu. Kasnije smo čitali nastavak, Novi jadi Adriana Molea.

8. Pustolovine Toma Sawyera

pustolovine-toma

U kultnoj knjizi Marka Twaina, za koji mnogi kažu da je poput njegove auobiografije budući da ju je pisao prema vlastitim doživljajima, pratimo Toma, dječaka užasno bujne mašte, koji stalno upada u nevolje, ali iz svega se uvijek uspješno izvlači. Od Toma smo svašta mogli naučiti.

9. Mi djeca s kolodvora Zoo

djeca-zoo

Potresna knjiga o mladoj ovisnici Christiane F. trebala je biti dovoljna poruka klincima da ne konzumiraju teške droge. Knjiga je na neki način rušila i tabu temu o djeci narkomanima kroz otvorenu i iskrenu životnu priču Christiane F.

10. Lovac u žitu

lovac

Knjiga koja opisuje 72 sata u životu dječaka Holdena koji skita New Yorkom nakon što je u predbožićno vrijeme izbačen iz škole vjerojatno je bila omiljena klincima upravo zbog lika koji je, realno, buntovnik prepun gnjeva i ljutnje. Definitivno jedna od najutjecajnijih knjiga ikad.

11. Put oko svijeta u 80 dana

put1

Kroz Put oko svijeta u 80 dana mnogi od nas su prvi put počeli učiti o drugačijim zemljama, kulturama i ljudima.

12. Ključić oko vrata

rat

Svi smo u jednom trenutku tijekom djetinjstva počeli nositi ključić oko vrata. Tad nam je predstavljao znak da smo postali samostalni. No ovaj roman najbolje prikazuje život gradske djece koja uglavnom ostaju sama kod kuće i zbog toga moraju nositi ključeve oko vrata, dok su im roditelji na poslu. I možda je ta knjiga s tom tematikom danas aktualnija nego ikada.

13. Lažeš Melita

ivan-kusan-lazes-melita-slika-14369038

Kušanova Melita i njezina očita odbojnost prema istini trebala nas je naučiti da je laganje ružno. No, Melita je bila neodoljiva u svom laganju.

14. Životinjska farma

farma1

Životinjska farma Georgea Orwella bila je puno više od obične priče o životinjama koje su osvojile farmu. Kad si klinac ta se priča o nadmoći životinja činila zabavnom, no s odrastanjem se shvati kako se radi o kritici jednoga društva, pa sva ta zabavna komponenta lagano iščezne.

15. Priče iz davnine

davnine

Obožavali smo Priče iz davnina Ivane Brlić-Mažuranić, pogotovo Šumu Striborovu i Kako je Potjeh tražio istinu. Za razliku od bajki koje su pisali svjetski književnici, njezine su nam bile dodatno bliske jer je autorica bila iz našeg podneblja.

16. Pet prijatelja

knjige-5-prijatelja-slika-4613621

Doslovno smo gutali avanture skupine koju su činili četvero klinaca i pas Timmy (Enid Blyton napisala je 21 roman). Svaki ljetni praznici završili bi im otkrivanjem nekog misterija, za koji smo si voljeli maštati da ga i mi s njima razotkrivamo.

17. Tata, ti si lud

tata-ti-si-lud-william-saroyan-slika-38940439

Knjiga Williama Saroyana o odnosu oca i sina, kakvom mnogi očevi danas streme, učila nas je o životu, smrti, iskrenosti i ljubavi.

18. Junaci Pavlove ulice

ferenc-molnar-junaci-pavlove-ulice-slika-72142305

Priča o dvije grupe klinaca koji se bore zbog jedne livade u Budimpešti mnogima je bila jedna od najdražih u djetinjstvu. Neki od nas su se kroz ovaj roman Ferenca Molnara prvi put susreli sa smrću, a u njoj se mađarski pisac bavio temom odrastanja u velikom gradu.

19. Duh u močvari

duh-u-mocvari

Anto Gardaš napisao je pustolovni roman u kojem klinci glume detektive, pokušavaju spastiti prirodu i prolaze masu avantura. Neki su je možda preskočili, budući da je prvi put objavljena tek 1989. godine,

Ana Lonjak Božičević
Novinar
824 članka Više o autoru
Matej Devčić
Telegram autor
1434 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program