Mali vodič kroz elegantno opijanje i najvažnije koktele ljeta; za Telegram ih je složio vodeći barmen u zemlji

Marin Nekić za Telegram je napravio 4 genijalna ljetna koktela

ZADNJA IZMJENA: srp 21, 2016
Foto: Vjekoslav Skledar/Telegram

Dvije su glavne vizualne asocijacije na koktele. Prva se odnosi na scenografiju Casablance ili Snjegova Kilimnadžara, ili Malteškog sokola, gdje neki supstancijalno opasan protagonist Bogartova značaja, između dvije odluke koje dramtično mijenjaju privatne živote, a potencijalno i cijeli svijet, hladno ispija opaka miješana pića. Na trivijalizaciji takve ikonografije koktela nastala je legendarna Bondova strast pema shaken, not stirred martiniju.

Druga je glavna vizualna asocijacija na koktele smještena u tropsko okruženje, kojim dominiraju tirkizno more, veliki cvjetovi hibiskusa i orhideja, goleme palme, cure u bikinijima i ligeštuli na plaži, oko kojih trče konobari s čašama punim veselih, raznobojnih, ljetnih pića.

Bit je napit se žestoko, ali dostojanstveno

Svaki će se pravi miksolog odlučiti za prvu opciju, dok će one kričave čaše sa šeširićima, po kojima je posredno nazvan i film Cocktail, smatrati vrhuncem kiča, nedostojnim ozbiljnog barmena.

Međutim, usred ljeta, na plus trideset i tko zna koliko, miksologova je misija da pripremi koktele koji su jednako seriozni kao da ih naručuje sam Rick Blaine, i jednako frivolni kao da ih pijete na bazenu havanskog hotela Nacional, koji mjesec prije Castrova konačnog odlaska, dok se ondje još miješaju umirući komunizam i nadolazeća amerikanizacija.

Četiri važna ljetna koktela

Svrha je takvih koktela da se napijete žestoko, ali dostojanstveno i sadržajno, i da uživate u svakom gutljaju. Piti alkohol, a ne uživati u njegovu okusu, najštetnija je besmislica na svijetu.

Vodeći hrvatski barmen Marin Nekić za Telegram je prilično idealno izmiješao četiri važna ljetna koktela, koja su svoju relevantnost dokazivala desetljećima i desetljećima, i koja su i danas na vrhu aktualnosti.

1. Lemon and Ginger G&T

Gin i tonic nastao je u vrijeme kolonijalne Indije, dok su se engleski vojnici pokušavali zaštiti od malarije, pa su morali konzumirati puno kinina, koji je postao baza za tonike. Da bi im kinin bio podnošljvijii, miješali su ga s ginom, glavnim alkoholnim logističkim oružjem kraljičine vojske.

I tako je stvoren gin and tonic, koji zadnjih godina doživljava upravo nevjerojatnu renesansu. U Hrvatsku se trenutno uvozi četrdesetak brandova gina, od kojih su neki vrlo, vrlo skupi. No, i s tim oceanom gina, potražnja još uvijek nadmašuje ponudu.

Popiti gin and tonic zadatak je dana, tjedna Ii mjeseca ovoga ljeta. To piće, koje se svojom gorčinom, citrusnošću i optimalno integriranim alkoholom uspješno bori protiv vrućina i dosade, apsolutni je šampion svih ljetnih koktela godine.

4
Lemon and Ginger G&T, napravio Marin Nekić Vjekoslav Skledar/Telegram

Recept Marina Nekića:

 • 4 cl Tanqueray 10 gina
 • 10 cl Tonic watera
 • 1 zest (nježno naribana korica) od limuna
 • 5 zrna crvenog papra
 • 3 tanka koluta svježeg đumbira
 • čaša za crveno vino
 • u čašu ubaciti đumbir, crveni papar i gin

Za dekoraciju dodati malo limunove kore koja se prethodno istisne u čašu.

2. Don Julio Paloma

Paloma je manje poznati, ali gotovo jednako klasični koktel, koji se temelji na miješanju grejpa i tekile. Gorčina, svježina i boje grejpa čine Palomu još jednim idealnim ljetnim alkoholom.

Don Julio Paloma, izmiješao Marin Nekić
Don Julio Paloma, napravio Marin Nekić Vjekoslav Skledar/Telegram

Recept Marina Nekića:

 • 4 cl Don Julio Blanco
 • 3 do 5 cl svježeg soka od crvenog grejpa
 • 10 cl Tonic Watera
 • čaša za bijelo vino

Pripremiti direktno u čašu u kojoj se poslužuje preko leda. Dekoracija: svježe voće, grapefruit i po mogućnosti stabiljka ružmarina.

3. Zacapa Old Fashioned

Old Fashioned jest, pak, jedan od šest klasičnih svjetskih koktela, prema nekoliko općenito usvojenih klasifikacija. Old Fashioned je, bazično, kombinacija bittera i rastopljenog šećera, koja se nadopunjuje whiskeyem ili brandyem, pa se uz to još dodaje narančina ili limunova kora.

Ali, svjetska jagma za odležanim rumovima učinila je Old Fashioned s gvatemalskom Zacapom jednim od svjetskih favorita ovoga ljeta. Old Fashioned nije, naravno, piće za plažu i beach barove.

Old Fashioned je kompleksan koktel, koji se poslužuje iza ponoći, poslije škampa na žaru ili jastoga Thermidor, baš prije odlaska u sobu.

Zacapa Old Fashioned, složio Marin Nekić
Zacapa Old Fashioned, napravio Marin Nekić Vjekoslav Skledar/Telegram

Recept Marina Nekića:

 • 5 cl Zacapa 23
 • 2 uštrcaja Chocolate bittera
 • 2 uštrcaja Orange bittera
 • 1 kocka šećera
 • 1 zest kore od naranče
 • Old fashioned čaša

Staviti na dno čaše kocku šećera. Na nju uštrcati gore navedene bittere. Ubaciti led. Uliti Zacapu i sve dobro promiješati žlicom.
Za dekoraciju dodati zest naranče koji se prethodno istisne u čašu.

4. Southside Mojito

Naposljetku, Mojito je jedan od najpoznatijih koktela svih vremena. Hemingwayeva strast prema Mojitu petrificirana je u kultnom havanskom baru Bodeguita del Medio (u svijetu postoji niz loših ekspozitura), gdje barmeni u bijelim smokinzima, s leptirkama, na plus četrdeset miješaju najbolji Mojito na svijetu. Ili, barem, najdojmljiviji.

Ljeto bez Mojita prilično je nezamislivo, bilo da ste na plaži, u baru neke karipske prijestolnice, ili na terasi zagrebačke Espalande (gdje pripremaju izvrstan Mojito).

Sva četiri koktela iz ovoljetnog Nekićeva izbora imaju jednu te istu značajku: čine vas veselim, dižu vam adrenalin, ali su, ustvari, jako ozbiljni i supstancijalni. Baš kao što dobar alkohol mora biti.

Southside Mojito, miksao Marin Nekić
Southside Mojito, napravio Marin Nekić Vjekoslav Skledar/Telegram

Recept Marina Nekića:

 • 5 cl Tanqueray 10 gin
 • 2 cl svježi sok od limete
 • 2 žličice šećera (s infuzijom dima)
 • 6 do 8 listića svježe mente
 • 10 cl Jamnica ili soda voda (bolje Jamnica jer ima više CO2 u sebi)
 • čaša: Tanqueray čaša ili Long drink čaša

Na dno čaše ubaciti listiće mente, lagano ih stisnuti tupim dijelom mudlera da izađu arome. Uliti svježi sok limete i šećer. Dodati led i preko njega uliti gin. Sada sve energično promješati žlicom da se arome povežu. Preko svega uliti Jamnicu i samo lagano 2 puta okrenuti žlicom.
Dekorirati pupoljkom mente!

Ivan Violić
Telegram autor
144 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program