Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Privatna klasična gimnazija otvara privatnu osnovnu školu. Koštat će 3000 kuna mjesečno

Škola je namijenjena učenicima od petog do osmog. Doduše, nije jasno kad se točno otvara ni gdje

09.09.2019., Osnovna Skola Lapad, Dubrovnik - U dubrovackim osnovnim skolama danas je svecano obiljezen pocetak nove skolske godine. U prve razrede krenulo je 469 ucenika ili 26 vise nego lani.  
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Privatna klasična gimnazija u Zagrebu otvara privatnu osnovnu školu PKO za učenike od petog do osmog razreda u kojoj će se učiti i klasični jezici, latinski i grčki. U novoj školi, tvrde, nudit će drugačiji pristup učenju, a cilj im je “odmaknuti se od postojećeg sustava rada u osnovnim školama”. Mjesečna školarina, piše Jutarnji list, bit će 3000 kuna. Doduše, nije jasno kad se škola točno otvara ni gdje.

Program u školi navodno će trajati od jutra do 15.25, a nastava bi trebala biti organizirana po blokovima. Predmeti će biti podijeljeni u tri grupe – na kontinuirane koji se izvode kroz sve tjedne nastave, blokovske koji se odrađuju po dva sata tjedno te na one čija se nastava izvodi kroz četiri tromjesečja. Knjige će učenici ostavljati u školi, a ideja je da se zadaća napravi tamo, kroz konzultacije i satove učenja, a ne kod kuće.

Učenje u školi, ne doma?

Privremeni ravnatelj škole Zlatko Šešelj uvjerava da će u školi biti drugačija i uloga učitelja te da će se učenje vratiti u učionicu.

“Teoretski, i sada bi se nastavni sat trebao tako organizirati da u sebi sadržava provjeru dosadašnjeg naučenog znanja, svladavanje novog i njegovo uvježbavanje. To studenti uče na kolegijima metodike na svojim fakultetima. To ipak, nažalost, uvelike ostaje teorija i stalna frustracija kvalitetnim učiteljima jer je u nastavni proces upleteno mnogo toga što se u 45 minuta naprosto ne može obaviti. Pa se ostavlja za rad kod kuće. I onda se obvezuje roditelje da učenicima pomažu u učenju”, pojašnjava Šešelj i dodaje da je to ipak zadatak škole.