Život

Privatna škola u Miamiju brani učiteljima da se cijepe protiv korone. Razlog je neprepričljiv

Čelnici škole tvrde da blizina cijepljene osobe utječe na menstrualni ciklus žena

FOTO: CBS MIami/screenshot/youtube

Svijet antivaksera je malo naopak, znanost se temelji na lažima, a neutemeljeni postovi na Facebooku su vijesti. To bi bilo zabavno osim ako opasni elementi ovog svijeta mašte ne bi neprestano prodirali u stvarni svijet i radili štetu.

Prošli tjedan jedna privatna škola u Miamiju upozorila je učitelje da bih ih cijepljenje moglo koštati posla. Čelnici škole, naime, tvrde da blizina cijepljene osobe utječe na menstrualni ciklus žena, izvijestio je The New York Times.

Argumente temelje na dezinformacijama

“Ne možemo dopustiti da ljudi koji su nedavno cijepljeni budu u blizini naših učenica dok se ne sazna više informacija”, rekla je Leila Centner, suosnivačica Centner School, u prošlotjednom pismu fakultetu i osoblju. “Čak i među vlastitom populacijom imamo najmanje tri žene čiji su menstrualni ciklusi poremećeni nakon druženja s cijepljenom osobom”, dodaje.

Centner je citirala neviđene gluposti, tvrdeći da je cjepivo povezano s neplodnošću cijepljenih žena ali i svih onih koji im se približe. Ona doista misli da su problemi mjesečnice onih žena koje su cijepljene zarazni. Argumenti gospođe Centner temelje se na široko raširenim dezinformacijama da se cjepiva protiv Covid-19 mogu prenositi s jedne na drugu osobu i dovesti do problema s neplodnošću. Ove informacije stižu od wellness influencera, objašnjava Mic.

Politika škole utječe na pravo nastavnika

Gurui internetskog zdravlja, nažalost, ne ograničavaju svoje područje stručnosti na serume protiv starenja. Dvoje poznatih antivakser influencera koji imaju rođake upisane u Centner školu, javno hvale postupak škole. “Provela sam neko vrijeme s Kelly Brogan, doktoricom medicine, jednom od mojih srodnih duša i kolegicom ratnicom koja je napravila popis dezinformacija”, objavila je influencerica Christiane Northrup na Facebooku.

Popis “Desinformation Dozens” kojim se Northup hvali nalazi se na listi od 12 najopasnijih digitalnih dezinformacija koju je sastavio Centar za suzbijanje mržnje, organizacija koja radi protiv širenja teorija zavjere. Northup i njezina saveznica Brogan sastavile su popis na temelju velikog broja sljedbenika među kojima su i vlasnici Centner škole koji se identificiraju kao zagovornici zdravstvenih sloboda, prema The Washington Postu.

Profesorima u školi je rečeno da su dužni obavijestiti školu jesu li cijepljeni kako bi ih mogli držati fizički podalje od učenika ili da čekaju cijepljenje nakon završetka školske godine ako žele zadržati posao. Oni koji su se odlučili cijepiti imali bi pravo na zaposlenje iza ljetne stanke i kliničkih ispitivanja, ako njihovo mjesto još bude slobodno, izvijestio je Times. Politika škole ne samo da utječe na pravo nastavnika da sami odluče o cijepljenju nego i njihov posao o tome ovisi.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu