Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Procurio je nacrt sankcija za kršenje mjera. Policija će nenošenje maski kažnjavati na mjestu?

Plenković je najavio uvođenje kazni

04.11.2020., Zagreb - Kako raste broj zarazenih koronavirusom tako sve veci broj gradjana nosi maske i na otvorenom a raste i broj grafita o maskama koje su nam postale svakodnevnica.
Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Nošenje maske za lice kao protuepidemijska mjera više neće biti prepušteno savjesti i dobroj volji građana, piše u subotu Jutarnji list, navodeći da se radi na tome da nacrt izmjene zakona bude spreman za sljedeću sjednicu Vlade.

Iako je maska na početku bila tek preporuka, a poslije već neko vrijeme i obveza, pojedincima koji se nisu pridržavali odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite zapravo se moglo samo dati usmeno upozorenje jer sankcija nema.

U sklopu paketa restriktivnijih mjera premijer Plenković najavio je uvođenje kazni za takve prekršitelje, ali da bi se mogle odrediti kazne, a potom i naplaćivati, nužno je izmijeniti Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Plan je i mandatno kažnjavanje, odnosno slično kao s prometnim prekršajima. To znači da se kazna izdaje na licu mjesta, a prekršitelj ima pravo platiti odmah pola cijene ili kasnije punu kaznu.

Do ponedjeljka nacrt

Kako bi se što prije stvorio zakonski okvir, već u petak sastalo se povjerenstvo koje bi do ponedjeljka trebalo napraviti nacrt. Kako doznaje Jutarnji, radi se na tome da dokument bude spreman za sljedeću sjednicu Vlade, u četvrtak, a nakon toga po hitnom postupku ide na izglasavanje u Sabor.

Što se tiče same visine kazne, od sudionika povjerenstva se doznaje da nije određena, ali trebala bi biti u skladu sa srodnim europskim zemljama.

“U cilju nam je da prikupimo sve relevantne podatke drugih zemalja te na osnovi toga odlučimo. Novčana kazna trebala bi biti u skladu s našim standardom, no, ipak, sigurno neće biti mala jer onda ne bi imalo smisla i ne bi se postigao cilj, a to je prvenstveno smanjenje broja oboljelih, uz jednu od najvažnijih mjera, a to je pravilno nošenje maske”, kaže jedan član povjerenstva, donosi Jutarnji list.