Profesorica Markotić: ‘Uskoro bismo trebali imati prve doze remdesivira’

Šefica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević govorila je o lijeku, jeseni, zaraznosti djece...

ZADNJA IZMJENA: kol 4, 2020
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL/POOL
Što se upravo događa s koronavirusom:

Za oboljele od COVID-19 uskoro stižu prve doze remdesivira, potvrdila je u intervjuu za Večernji list u utorak ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.

U razgovoru Markotić odgovara na pitanja koja su izazvale dvojbene informacije što se tiče samog virusa, govori o realnosti skorog dolaska cjepiva, uvjetima polaska djece u školu te planu kako će to izgledati.

Različite upute za škole

Jesen će nam, ne dvoji ova stručnjakinja, biti teža ponajprije zbog drugih virusa koji dijelom izazivaju slične simptome pa postoji opravdan strah da se zaguši zdravstveni sustav.

Djeca će krenuti u školu, ali uvjeti u kojima će se nastava odvijati ovise praktički od škole do škole, zbog infrastrukture i veličine razreda.

“S obzirom na kapacitete različitih škola i infrastrukturne razlike, nemoguće je donijeti za sve jednake i jednoznačne upute pa će se u pojedinim sredinama i potencijalnim situacijama preporuke morati povremeno modificirati i za neke situacije i mjesta donositi i izdvojeno”.

Djeca nisu važni prijenosnici

Na pitanje o tome jesu li djeca doista otpornija te je li točno da nisu tako često prijenosnici korone Markotić navodi teoriju “trenirane imunosti” o kojoj struka puno raspravlja te nastoji utvrditi je li moguće da djeca, inače mahom sklona raznim infekcijama, zbog toga imaju “istreniran” imunitet na viruse pa su tako otpornija i na ovaj.

“Iako za sada nema puno međunarodnih iskustava o širenju novog koronavirusa među školskom djecom, jer je u dosta zemalja škola bila obustavljena, pojedinačna ispitivanja i primjeri upućuju na to da djeca, za razliku od gripe, nisu važni prijenosnici SARS-CoV-2”, kazala je Markotić.

Nabava remdesivira

Za simptome “ljetnog vala” Markotić kaže da nisu primijetili bitnije razlike u kliničkoj slici u usporedbi s bolesnicima iz prve faze, no bit će potrebno detaljno analizirati kliničke podatke.

Markotić na pitanje ima li Hrvatska trenutno određene količine remdesivira te kada stižu doze iz europske akcije zajedničke nabave tog lijeka, odgovara:

“Remdesivir će biti dostupan kroz mehanizme zajedničke nabave u EU, a interes je svaka zemlja članica morala iskazati još prije nekoliko mjeseci. Očekujemo da će prve doze lijeka uskoro biti dostupne”.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program