Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Promjene u crijevima, tvrde znanstvenici, s godinama jako utječu na memoriju. Češnjak bi tu mogao učiniti puno

Češnjak pomaže održavanju zdravih crijevnih mikroorganizama što čini i kognitivno zdravlje snažnijim

ZADNJA IZMJENA: tra 10, 2019
Foto: Getty Images/iStockphoto

Crijeva imaju vrlo kompliciran odnos s mozgom i to se odvija dvosmjerno. Problematičan gastrointestinalni trakt šalje signale u mozak, a mozak slične signale odašilje crijevima. Prije nekoliko dana u Orlandu, na Floridi, na godišnjem sastanku Experimental Biology, znanstvenici su objavili da su uvidjeli što se dešava u mozgu ako zdravlje crijeva postaje lošije te predstavili ukusnu intervenciju koja može pomoći u sprječavanju tog propadanja.

Znanstvenici sa Sveučilišta Louisville na miševima su pokazali rezultate korištenja češnjaka. Češnjak, član porodice luka allium sadrži spoj alilni sulfid koji, kako otkrivaju znanstvenici, pomaže održavanju zdravih crijevnih mikroorganizama što čini i kognitivno zdravlje snažnijim.

Češnjak umanjuje nastanak promjena

Češnjak, smatraju znanstvenici, može biti osobito važan za starije osobe. Kod starijih ljudi, raznovrsnost mikrobiote crijeva – bilijuna mikroorganizama koji koloniziraju crijeva – je smanjena, što može biti temelj mnogih bolesti.

Kako ljudi postaju stariji, neurodegenerativne bolesti kao Alzheimerova i Parkinsonova, smanjuju pamćenje i kognitivne sposobnosti. Znanstvenici su posumnjali da bi uzrok pogoršanja mogao biti povezan s promjenama raznolikosti mikrobiote crijeva, a češnjak bi mogao umanjiti nastanak promjena.

Bolje dugoročno i kratkoročno pamćenje

Glavni autor studije, Jyotirmaya Behera, kazao je da bi primjena češnjaka u prehrani mogla zadržati opadanje memorije. Stariji miševi koji su uzimali spoj češnjaka pokazali su bolje dugoročno i kratkoročno pamćenje od ostalih miševa. Značajno je da su imali i zdraviju crijevnu mikrobiotu. Dodaci alilnog sulfida spriječili su upalu crijeva.

Ti su miševi imali i više razine gena potrebnog za kodiranje proteina NDNF koji je nužan za konsolidaciju memorije. Barem kod miševa, izgleda da alilni sulfid čuva gastrointestinalni trakt, a istovremeno poboljšava raznolikost crijevne mikrobiote. Sretna crijeva, znače i sretne ljude. Zajednice mikroba koje žive u nama imaju temeljnu ulogu u našem zdravlju, a u kojoj mjeri tek još otkrivamo.

Eva Benedik
Telegram autor
1558 članaka Više o autoru
Više s weba