Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život U Martićevoj je neki dan otvoren Mr. Fogg, bar čiji je vlasnik ozbiljno zaljubljen u zanimljivu vrstu SF-a

Inspiriran je steampunkom, SF-om koji se bavi 'alternativnom poviješću'

Mr. Fogg
FOTO: Borko Vukosav

Prošlog tjedna, u četvrtak, u Martićevoj 31 u Zagrebu, otvoren je prvi hrvatski ‘steampunk bar’ pod nazivom Mr. Fogg. Ime je dobio po glavnom liku romana Julesa Vernea Put oko svijeta u 80 dana, a inspiriran je podžanrom znanstvene fantastike – steampunkom. Radi se o žanru koji zamišlja “kako bi prošlost bila drugačija da se budućnost dogodila ranije”, u kojem pisci zamišljaju tehnološki naprednije viktorijansko doba; alternativnu povijest u kojoj se, između ostalog, pojavljuju genijalni izumi.

A jedan od vlasnika bara, Emil Tocauer, ozbiljan je fan žanra. “S obzirom da radim u ugostiteljstvu želio sam stvoriti nekakav paralelni svijet, dreamland gdje se ljudi mogu odmoriti od svakodnevice i u živati u ponudi pića. Radi se o svijetu u kojem trenutna pravila u svijetu ne funkcioniraju. U Mr. Foggu smo spojili vizuale sa steampunkom kojeg obožavam te njegovu ponudu, osoblje, muziku i sadržaj.”.

Džinovi, rumovi i čajevi iz cijelog svijeta

Mr. Fogg Borko Vukosav

Ponuda Mr Fogga obuhvaća pića iz različitih dijelova svijeta. “Puno sam putovao i otkrio razna pića iz različitih dijelova svijeta, pa smo tako odlučili složiti kartu. Imamo džinove iz, recimo, Škotske, Velike Britanije, Austrije, Španjolske, Nozozemske, Kolumbije i Njemačke, kao i čajeve iz čitavog svijeta.

Mr. Fogg Borko Vukosav
Mr. Fogg Borko Vukosav

Tako isto imamo i rumove iz gotovo svih dijelova svijeta, cilj je bio da to putovanje dočaramo u Mr Foguu. Naša ponuda zapravo putuje po svijetu. Bitno je naglastiti također da još uvijek putujemo i da će se na dnevnoj i mjesečnoj bazi unaprijeđivati i sami vizuali lokala.”

Mr. Fogg Borko Vukosav

‘Steampunk je moj fetiš’

Mr. Fogg Borko Vukosav

Tocauer tvrdi kako u baru imaju najkvalitetnija pića koja će biti cijenovno pristupačna. Što se tiče samog uređenja glavna inspiracija je, kaže, bio upravo steampunk. “Ovakvih lokala nema po gradu. Sama ideja za uređenje krenula je od steampunka jer je to moj fetiš.

Mr. Fogg Borko Vukosav
Mr. Fogg Borko Vukosav

Zahvaljujući kreativcima i poznanicima iz inozemstva i Hrvatske stvorio sam čitavu priču o steampunku. Vidio sam da to fali i da je to nekakav trend, a na taj način želimo probuditi dijete kod posjetitelja jer se ono krije u svakome od nas”, kaže Tocauer.

Mr. Fogg Borko Vukosav
Mr. Fogg Borko Vukosav

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više