Život

Prošlo je osam dana od Kolone sjećanja. U Vukovarsko-srijemskoj županiji danas 147 novozaraženih

Jučer je bilo 84 novozaražena, dan ranije 63

18.11.2019., Vukovar - Dan sjecanja na zrtvu Vukovara i Skabrnje 1991.-2020. Krenula Kolona sjecanja u posebnim okolnostima zbog epidemije koronavirusa. 

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 147 novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Riječ je o velikom skoku u odnosu na brojeve koji su iz te županije dolazili tijekom prethodna dva dana.

Tako je jučer u najistočnijoj hrvatskoj županiji bilo 84 novozaraženih, a dan ranije 63. U ponedjeljak ih je bilo 142, u nedjelju 123, a u subotu 79.

Mnogi nisu držali mjera

Značajno veći broj novooboljelih javlja se osam dana nakon epidemiološki riskantnog ponašanja tijekom obilježavanja 29. godišnjice pada Vukovara, kada je u Koloni sjećanja, prema policijskim procjenama, sudjelovalo čak više od pet tisuća ljudi. Stožer je uoči toga kazao da bi odgovorno bilo da ih je ondje tek 500. Uz to, prema navodima brojnih medija, brojni koji su 18. studenog došli u Vukovar nisu pridržavali propisa o održavanju udaljenosti niti su nosili maske.

No, u županijskom Stožeru danas tvrde kako se između vukovarske obljetnice i broja novozaraženih paralela ne može povlačiti. “Te brojke imamo zbog transmisije virusa i nepridržavanja mjera”, rekao je tek kratko za Dnevnik.hr tajnik županijskog Stožera civilne zaštite Ivan Kubiček.

Strah od varaždinskog scenarija

Istovremeno, iz vukovarske bolnice poručuju da je stanje dramatično, te da strahuju da bi im se mogao dogoditi varaždinski scenarij. “Situacija u županiji postaje dramatična, imamo veliki broj oboljelih, stižu nam bolesnici s težim oblicima bolesti”, kazao je doktor Krunoslav Šporčić iz vukovarske bolnice te dao daljnje prognoze:

“Očekujemo u idućim danima da će jedan veliki broj ljudi završiti u vukovarskoj bolnici. Plaši nas da bi nam se mogao dogoditi scenarij Međimurja i Varaždina. Situacija nije dobra i možemo očekivati još veći pritisak na zdravstveni sustav”.

Nastavite čitati