Protiv najbogatije Afrikanke sad je i službeno podignuta optužnica. Za njom će raspisati i međunarodnu tjeralicu

Dokumenti terete Isabel dos Santos da je Angolu oštetila za više od milijardu dolara

ZADNJA IZMJENA: sij 23, 2020
Foto: AFP

Protiv najbogatije Afrikanke, Isabel dos Santos, u Angoli je konačno i službeno podignuta optužnica za pronevjeru i prevaru. Tamošnji državni odvjetnik Helder Pitta Gros rekao je da se optužnica odnosi na period kada je dos Santos bila predsjednica angolske državne naftne kompanije Sonangola, javlja BBC. Pozicija je to na koju ju je postavio otac, José Eduardo dos Santos, bivši predsjednik Angole i to dok je još obnašao tu dužnost.

BBC piše kako je optužnica podignuta protiv još nekoliko ljudi, njezinih suradnika, a ako se sami ne predaju angolskim vlastima, za njima će biti raspisana međunarodna tjeralica. Naime, dos Santos i njezin muž Sindika Dokolo trenutno žive u Dubaiju i to upravo zato što je malo vjerojatno da će ih od tamo izručiti. Naime, Ujedinjeni Arapski Emirati ljude izručuju vrlo rijetko. Ostali optuženi također ne žive u Angoli.

Pranje novca, krivotvorenje dokumenata…

“Isabel dos Santos je optužena za pronevjeru novca i loše upravljanje tvrtkom dok je bila na čelu Sonangola. Tereti ju se za pranje novca, zlouporabu položaja, za štetno upravljanje tvrtkom i krivotvorenje dokumenata”, rekao je Pitta Gross u srijedu navečer. Podsjećamo, Telegram je prije nekoliko dana pisao o gospođi dos Santos koja je s mužem otvarala fiktivne tvrtke diljem svijeta i sklapala štetne ugovore s Angolom preko kojih se financijski okoristila.

Istraga o 18 mjeseci mandata Isabele dos Santos na čelu Sonangola pokrenuta je nakon što ju je vlastima prijavio njezin nasljednik, ekonomist Carlos Saturnino. On ih je obavijestio o sumnjivim novčanim transferima. Dokumenti koji su procurili ovog tjedna pokazuju da je većinu svog bogatstva, koje se procjenjuje na 2,1 milijardu dolara, dos Santos stekla kroz korupciju čime je oštetila Angolu za više od milijardu dolara. Ona je optužbe porekla.

Željka Orešković
Telegram autor
1343 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program