Putin tvrdi: Rusija ima gotovo cjepivo

Cjepivo je dobilo odobrenje ruskog ministarstva zdravstva, pitanje je koliko je sigurno

ZADNJA IZMJENA: kol 11, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Prvo svjetsko cjepivo protiv Covida-19, koje je razvio moskovski institut Gamaleja, dobilo je odobrenje ruskog ministarstva zdravstva, rekao je u utorak predsjednik Vladimir Putin.

Cjepivo je dobilo odobrenje nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima, dodao je.

Prestiž ispred sigurnosti?

To otvara put masovnom cijepljenju, iako se nastavlja finalna faza kliničkih ispitivanja kojima se treba potvrditi sigurnost i učinkovitost.

Brzina kojom ide Rusija u proizvodnji cjepiva pokazuje odlučnost te zemlje da pobijedi u globalnoj utrci za učinkovitim proizvodom, piše Reuters.

Međutim, to izaziva strahove da bi Rusija mogla staviti prestiž zemlje ispred znanosti i sigurnosti.

WHO je skeptičan

Tu je važno napomenuti da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prije tjedan dana pozvala Rusiju da slijedi međunarodne smjernice u proizvodnji cjepiva protiv Covida-19, nakon što je ta zemlja rekla da će početi s cijepljenjem stanovništva protiv koronavirusa u listopadu.

“Ponekad pojedinačni istraživači tvrde da su nešto pronašli, što je naravno izvanredna novost”, rekao je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier novinarima.

“Ali između pronalaska ili indicija da se posjeduje cjepivo koje djeluje, i cjepiva koje je prošlo sve faze je velika razlika”, dodao je.

Bez neovisne evaluacije

Rusko cjepivo nije na WHO-ovoj listi od šest cjepiva koja su došla do treće faze kliničkih ispitivanja. Ruski ministar zdravstva Mihail Muraško kazao je nedavno da će liječnici i profesori biti prvi koji će primiti cjepivo, a potom postupno i ostatak stanovništva.

“Planiramo sveobuhvatnija cijepljenja za listopad”, kazao je. Dosad Rusija nije dala znanstvene podatke o tom cjepivu na neovisnu evaluaciju.

Istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja u Moskvi već je u svibnju objavio da je razvio cjepivo, za koje kaže da stvara imunitet na koronavirus bez negativnih popratnih pojava.

 

Više s weba
Ostanite uz telegramov program