Ravnatelj škole o psihologinji koja je djecu s maskama proglasila superiornom: ‘Cura se malo krivo izrazila’

U uputama roditeljima ističe se kako djecu na maske treba navikavati igrajući na osjećaj superiornosti

ZADNJA IZMJENA: ruj 14, 2020

Jedna sinjska osnovna škola preporučila je roditeljima da svojoj djeci govore kako su oni koje nose maske bolji od onih koji ih ne nose. Uputa je objavljena u sklopu preporuka koje su upućene roditeljima učenika kako bi djecu lakše naviknuli na nošenje zaštitnih maski. Posebno se ističe objašnjenje koje je autor upute ponudio za ovu mjeru – “igranje na osjećaj superiornosti”.

Sporni savjet koji su roditeljima uputili iz Osnovne škole fra Pavla Vučkovića Sinj, a u međuvremenu je uklonjen, u originalu je glasio ovako: „Djeci koja imaju obavezu nošenja maski tijekom boravka u školi roditelji mogu olakšati prilagodbu tako da istaknu kako su djeca koja nose maske bolja od drugih koja ih ne nose (igranje na osjećaj superiornosti)“.

Vijest o problematičnoj metodi navikavanja djece na maske koju predlažu iz škole objavio je saborski zastupnik Mosta Miro Bulj. „Nije dosta što tjeraju djecu da nose maske na nastavi iako ta ista djeca za odmorom dijele marende, a nakon škole se igraju ne poštujući nikakve epidemiološke mjere jer su samo djeca. U mom Sinju još i savjetuju roditeljima da djeci usađuju osjećaj superiornosti i nadmoći prema onoj djeci koja ne nose maske. Pustite djecu na miru, ionako su istraumatizirana”, napisao je Bulj na Facebooku, objavivši i snimku zaslona na kojoj se vidi sporna uputa.

SULUDI PEDAGOŠKI SAVJETI U MOM SINJU Nije dosta što tjeraju djecu da nose maske na nastavi iako ta ista djeca za…

Posted by Miro Bulj on Sunday, September 13, 2020

Ravnatelj kaže da je riječ o nespretnom izražavanju

Kada se vijest o savjetu upitne pedagoške vrijednosti proširila društvenim mrežama i medijima, škola je upute izbrisala. Do komentara ravnatelja Nikole Vučkovića danas je uspio doći portal Srednja.hr. Vučković se branio kako nošenje maski nije nešto što su izmislili u toj školi. “Preporuka je našeg ministarstva i Vlade da se nose maske. Nisu ni oni to izmislili. To je preporuka čitave zemaljske kugle”, kazao je.

Potom je priznao da tako sročene upute nisu bile primjerene. “To je vjerojatno iz konteksta izvučeno. Cura se možda malo nespretno izrazila”, rekao je, govoreći o školskoj psihologinji koja je autorica uputa, piše Srednja.hr. Na pitanje zašto su upute izbrisane, ravnatelj je odgovorio kako će ići nova obavijest, dodavši kako smatra da djecu moraju naučiti da se nose sa svim nepogodama.

Vedran Vrabec
Telegram autor
1996 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program