Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Razni AI alati mogu stvoriti posve novu sliku od čuvenih djela. Ali, krenule su tužbe

Krše li generatori slika umjetnom inteligencijom autorska prava?

A visitor in the Van Gogh Museum Amsterdam takes a picture of the famous Dutch painter's self portrait with easel dated from 1888 prior to the reopening of the museum, in Amsterdam on May 1, 2013. According to media information the museum was renovated for several months with more than 10,000 square meters of walls painted and about 2,300 square meters of parquet floor laid. Amsterdam's Van Gogh Museum reopened its doors to the public with a stunning new display of some of the Dutch master's greatest works, completing a trio of renovations of the city's most famous museums. AFP PHOTO / ANP -KOEN VAN WEEL = netherlands out 
RESTRICTED TO EDITORIAL USE, MANDATORY CREDIT OF THE ARTIST, TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION (Photo by Koen van Weel / ANP / AFP)
FOTO: AFP

Ako upišete u tražilicu, “čokolada koja vozi bicikl u Picassovom stilu”, alati umjetne inteligencije DALL-E, Midjourney i Stable Diffusion u nekoliko sekundi će vam dočarati sliku. To čine tako da ugrađuju elemente iz golemih biblioteka digitalno dostupnih umjetničkih djela s cijeloga interneta. I sada se postavlja pitanje: krše li alati umjetne inteligencije autorska prava umjetnika koji su nacrtali te slike? Već je krenula nova tužba.

Prošloga tjedna, Getty Images, sa sjedištem u Seattleu, objavio je da su pokrenuli pravni postupak protiv Stability AI, tvorca Stabile Diffusion. Getty tvrdi da je tvrtka kopirala milijune slika i da su “odlučili ignorirati održive opcije licenciranja i dugogodišnju pravnu zaštitu u potrazi za svojim vlastitim komercijalnim interesima.”

Krše se prava milijuna umjetnika?

Stability AI tužila su i tri vizualna umjetnika, u ime zajednice vizualnih umjetnosti, pred sudom u San Franciscu, saznaje Reuters. Kažu da se na taj način krše prava milijuna umjetnika, tužeći također online galeriju Midjourney i Deviant Art, koje su pokrenule vlastite alate umjetne inteligencije. Obje tužbe tvrde da traženjem slika po webu, umjetna inteligencija nepravedno pljačka umjetnike koristeći njihov rad bez priznavanja ili nagrađivanja. Većina usluga za generiranje slika alatima umjetne inteligencije naplaćuje se.

Odgovarajući na tužbu, glasnogovornik Stability AI kaže da tvrtka ove stvari shvaća ozbiljno i da svatko tko vjeruje da ovo nije poštena upotreba ne razumije tehnologiju i pogrešno tumači zakon, piše Reuters.

Tvorac proces usporedio s ljudskom kreativnosti

U razgovoru s Associated Pressom u prosincu, neposredno prije podnošenja tužbi, izvršni direktor Midjourneya, David Holz usporedio je proces koji stoji iza usluge generiranja slika s procesom koji stoji iza ljudske kreativnosti, koji često uključuje crpljenje inspiracije od drugih umjetnika.

“Smije li netko gledati tuđu sliku, učiti iz nje i napraviti sličnu sliku?”, pita se Holz.”Ljudima je to dozvoljeno, jer da nije to bi uništilo cijelu profesionalnu i neprofesionalnu umjetničku industriju. Kada se radi o umjetnoj inteligenciji, to je otprilike ista stvar.”

Viralna aplikacija zabrinula umjetničku zajednicu

U prosincu je AI aplikacija za fotografiranje pod nazivom Lensa postala viralna zbog nove značajke Magic Avatars koja je snimala selfije koje su postavili korisnici i pretvarala ih u umjetničke prikaze. To je izazvalo zabrinutost i kritike umjetničke zajednice, posebno jer su neke slike Lense prikazivale iskrivljene verzije onoga što izgleda kao potpis umjetnika.

Matthew Butterick, odvjetnik koji zastupa tužitelje u kolektivnoj tužbi, podnijetoj prošle godine protiv GitHub Copilota zbog “neviđenog softverskog piratstva otvorenog koda”, rekao je: “Pisci, umjetnici, programeri i drugi kreatori zabrinuti su da se AI sustavi obučavaju ogromnim količinama djela koja su zaštićena autorskim pravima, a bez pristanka, zasluga i naknade”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više