Restorani i kafići trebali bi se otvoriti za 5 dana. Zašto još uvijek nisu objavljene upute?

Brojni ugostitelji diljem Hrvatske još uvijek ne znaju hoće li otvoriti, jer ne znaju što se od njih očekuje

FOTO: Vjekoslav Skledar

S trećom fazom popuštanja mjera – 11. svibnja – u Hrvatskoj bi se trebali otvoriti kafići i restorani, uz posebne uvjete koje ugostitelji diljem Hrvatske čekaju već dva tjedna. U trenutku objave ovog teksta, 6. svibnja iza 14 sati, Stožer na svojim stranicama još uvijek nije objavio detaljne upute. Najkonkretniji zasad poznati uvjet jest da moraju imati terasu, ali to je više-manje to što ugostitelji u ovom trenutku znaju.

Telegram je prošli tjedan razgovarao s ugostiteljima koji su već tada bili zabrinuti da neće imati dovoljno vremena pripremiti sve kako bi mogli primiti goste. A otad je prošlo tjedan dana. Sve pripreme još uvijek rade naslijepo jer ne znaju što se od njih očekuje.

Što sve ugostitelji ne znaju

Ne znaju kako terase trebaju biti složene, kako na njima trebaju rasporediti goste, koliko ih prema tome smiju primiti istodobno, trebaju li i kako montirati zaštitne pregrade, koliko često trebaju dezinficirati restorane, kako trebaju postupati s gostima, kakvu zaštitnu opremu moraju imati, trebaju li zaposliti dodatno osoblje za čišćenje…

Svi su zbunjeni i zabrinuti. Naime, nedavno smo na primjeru Tekke, japanskog restorana u Zagrebu koji je inspekcija zatvorila zbog jednog stola, vidjeli što se može dogoditi kad upute nisu jasne. Zato mnogi restorani još uvijek nisu sigurni hoće li moći otvoriti i hoće li im se to uopće isplatiti.

Austrija je na vrijeme sve objavila

Tako nam je prošli tjedan vlasnik bistroa Ficlek i restorana Pod Zidom rekao da nije siguran da će uspjeti otvoriti najavljenog datuma: “Nismo dobili još apsolutno nikakve smjernice. Sve ovisi o tome kada ćemo i kakve upute dobiti. Kada napokon saznamo kako bismo trebali raditi odlučit ćemo što ćemo”, rekao nam je, između ostalih, Borna Janeš.

Inače, kako je gastro blog Kult Plave Kamenice zgodno primijetio: Austrija je objavila pravila za rad restorana prije tjedan dana, a tamo se otvaraju 15. svibnja, dakle kasnije nego u Hrvatskoj.