Ribani parmezan kojim posipate rižoto i tjesteninu možda je piljevina, upozoravaju prehrambeni stručnjaci

Američka FDA je krivično prijavila neke prehrambene tvrtke

FOTO: Meng He/Flickr

Kad ovo pročitate možda ćete promisliti treba li vam parmezan na omiljenim špagetama, rižotu… Novo izvješće kaže da je ono za što su kupci mislili da je stopostotni sir parmezan, ustvari celuloza dobivena od drva. Da stvar bude još gora, pojedine vrste ribanog parmezana uopće ne sadrže sir.

Američka FDA je krivično prijavila kompanije u čijim proizvodima je utvrđen preveliki postotak celuloze, zbog obmane kupaca i dovođenja njihovog zdravlja u opasnost.

Konzumenti vjeruju da kupuju ribani parmezan a radi se o mješavini koja sadrži previše celuloze. Celuloza je načinjena od pulpe drva i spriječava grudanje sira. I puno je jeftinija od parmezana. Pojedini proizvođači u mješavinu dodaju jeftinije vrste sira umjesto da koriste sir romano kako bi trebalo.