Život

Rijedak primjerak američkog Ustava prodan je na aukciji za rekordan iznos - 43 milijuna dolara

Pobjednička ponuda dvostruko je veća od procjene aukcijske kuće Sotheby's

Rijedak dokument, jedan od samo dva prva tiskana izdanja Ustava Sjedinjenih Država koja su u privatnome vlasništvu, prodan je prošloga tjedna za 43,2 milijuna dolara, postavši tako najskuplja knjiga, rukopis, povijesni dokument ili tiskani tekst ikada prodan na aukciji, izvještava ArtNet News.

Pobjednička ponuda dvostruko je veća od procjene aukcijske kuće Sotheby’s koja je iznosila 15 do 20 milijuna dolara. Ovom prodajom premašen je rekord koji je postavio Bill Gates kad je 1994. godine kupio bilježnicu Leonarda da Vincija Codex Leicester, na aukciji kuće Christie’s za 30,8 milijuna dolara.

Pobjednička licitacija došla je od direktor investicijske grupe

Pobjedničku ponudu dao je Kenneth Griffin, izvršni direktor investicijske grupe Citadel nadmašivši ponudu kolektiva ConstituitionDAO, vlasnika kriptovaluta. DAO označava decentraliziranu autonomnu organizaciju koja koristi ugovore temeljene na blockchainu kako bi omogućila grupi pojedinaca da kolektivno organiziraju projekt, uključujući posjedovanje i upravljanje imovinom. Grupa je prikupila 40 milijuna dolara za manje od tjedan dana, pisao je New York Times.

Prošlog mjeseca je sličan kolektiv, PleasrDAO kupio, za 4 milijuna dolara, album Wu Tang Clana, Once Upon a Time in Shaolin. Citadel namjerava posuditi dokument Muzeju američke umjetnosti u Crystal Bridges u Bentonvilleu u Arkansasu da bude besplatno izložen javnosti.

“Ustav SAD-a je sveti dokument koji jamči prava svakog Amerikanca i svih onih koji to žele biti”, kazao je Griffin. “Zato namjeravam osigurati da ovaj primjerak Ustava bude dostupan svim Amerikancima i posjetiteljima u našim muzejima i drugim javnim prostorima, da ga pogledaju i poštuju”.

Danas je preživjelo samo 13 primjeraka

Prema aukcijskoj kući, prvo tiskanje Ustava bilo je namijenjeno isključivo delegatima na Ustavnoj konvenciji i članovima Kontinentalnog kongresa. Naklada tiska iz 1787. godine uključivala je oko 500 primjeraka, od kojih je do danas preživjelo 13. Jedanaest se nalazi u državnim zbirkama.

Službeni ConstitutionDAO Twitter račun potvrdio je u četvrtak da nisu uspjeli na aukciji. Financiranju je doprinijelo 17.437 ljudi, prosječno donirajući 206.26 dolara. Grupa navodi da su nevjerojatno zahvalni što su zajedno sa donatorima postigli, jer je projekt educirao ljude diljem svijeta o mogućnostima decentraliziranih načina organiziranja aktivnosti na internetu. Da su kupili primjerak Ustava, udružili bi se sa jednom drugom grupom da ga besplatno prikažu javnosti. Donatori bi mogli glasati gdje bi Ustav trebao biti izložen.

Ova kopoja kupljena je 1988. godine za 165.000 dolara

Primjerak Ustava prodala je Dorothy Tapper Goldman, kolekcionarka rijetkih tiskanih američkih dokumenata. Njezin suprug, developer nekretnina i kolekcionar S. Howard Goldman, kupio ga je 1988. godine za 165.000 dolara. Goldman je umro 1997. godine. Prihod ostvaren prodajom ide u zakladu Dorothy Tapper Goldman koja je posvećena “proširenju razumijevanja demokracije i kako djela svih građana mogu napraviti razliku”.

“Pokušali smo učiniti Ustav dostupnijim javnosti”, rekla je glavna organizatorica ConstitutionDAO, Anisha Sunkerneni za Wall Street Journal. “Iako nismo u potpunosti postigli cilj, podigli smo svijest da ilustriramo da je DAO još jedna opcija”.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu