Rimski muzej otvara izložbu s povijesnim kuhinjskim posuđem i 120 rijetkih kuharica. Jedna je čak iz 1474.

Hotelijer koji je postao slastičar i vodi školu kuhanja u Toscani, prikupljao je predmete sada izložene u muzeju gotovo 40 godina

Posjetitelji Garuma, biblioteke i muzeja kuhanja, u srcu Rima, uskoro će opet moći pregledavati vitrine ispunjene povijesnim kuhinjskim posuđem i pregledavati stranice više od 120 rijetkih kuharica. Kako piše BBC Travel, muzej koji slavi 500 godina talijanske kuhinje, prvi je te vrste u Italiji.

Nazvan po umaku na bazi ribe u kojemu su uživali stari Rimljani, Garum bi trebao ponovno biti otvoren ovog proljeća nakon višemjesečnog zatvaranja. Muzej je smješten u bivšem samostanu na vrhu planine Palatine, važnog mjesta u rimskoj mitologiji. Prema legendi, božica vučica Lupa dojila je osnivače Rima, Romula i Rema, prije 2700 godina, točno na mjestu gdje se danas nalazi muzej.

Ravnatelj Garuma, Matteo Ghirighini, kaže da je cilj muzeja oživjeti stare talijanske recepte i tehnike kuhanja koje su se gotovo izgubile tijekom vremena. “Kuhanje kao način čitanja suvremene povijesti često je podcijenjeno”, kaže Ghirighini za BBC Travel. “Kuhanje je proizvod svog vremena i može nam puno reći o običajima, načinu razmišljanja, specifičnim ekonomskim i političkim situacijama. Kuharica je često mnogo više nego što se čini.”

Hotelijer predmete izložene u muzeju prikupljao 40 godina

Rossano Boscolo, talijanski hotelijer koji je postao slastičar i vodi školu kuhanja Campus Etoile Academy u Toscani, prikupljao je predmete sada izložene u muzeju gotovo 40 godina, piše Atlas Obscura. U početku je svoje napore usmjerio na kulinarske alate, od kalupa za kolače iz 17. stoljeća do ručno oslikanih lonaca za tjesteninu iz 19. stoljeća i čeličnih posuda dizajniranih posebno za pripremu sjevernotalijanskog jela od teletine osso bucco.

Uskoro su se Boscolovi interesi proširili i obuhvatili povijesne kuharice pa je tako sastavljena zbirka koja je istodobno “sveobuhvatna i eklektična” piše Atlas Obscura. Za Vice, Ghirighini kaže da sve nije bilo tako jednostavno kao staviti knjige u vitrine već je trebalo napraviti priču kako su se prehrambene navike tijekom stoljeća mijenjale. Izložba kuharica obuhvaća srednjovjekovno doba do kasnog dvadesetog stoljeća.

U muzeju je i kuharica privatnog kuhara Pape Pija V

Među 127 kuharica u zbirci je prvo izdanje Pellegrina Artusija ‘Znanost u kuhinji’ i ‘Umijeće dobrog jedenja’ iz 1891. godine. Hyperallergic piše da je, u suštini, vodič pokušao, ovladavanjem umijećem francuske kuhinje, donijeti finu talijansku kuhinju masama. Jedan od Artusijevih recepata za slatke špagete od leće popularne među djecom, sadrži mljevene orahe, krušne mrvice, slastičarski šećer i pimet.

“Artusi je kao prvi bloger o hrani”, kaže za BBC Travel Laila Tentoni, predsjednica muzeja i kulinarske škole Casa Artusi. Artusi savjetuje jednostavnost, korištenje domaćih, sezonskih i kvalitetnih proizvoda. “Uvijek morate odabrati najfinije sastojke kao svoje sirovine jer će oni učiniti da zablistate.”

U muzeju su i kuharica iz 1474. godine i kuharica iz 1570. godine koju je napisao privatni kuhar pape Pia V u kojoj je i recept za Pijeve omiljene popečke od jetre bolonjske žabe.

U muzeju je i niz francuskih kuharica

Iako su mnogi recepti u kolekciji izašli iz mode, kao pita od jegulja ili žabe natopljene umakom od nezrelog grožđa, kuharice sadrže i prve tiskane recepte za moderna talijanska jela poput panettonea, meringe ili umaka od rajčice.

U muzeju je i niz francuskih kuharica jer je francuska kuhinja imala značajan utjecaj na sjevernotalijansku kuhinju, osobito u 19. stoljeću kad je Napoleon bio na vrhuncu moći, piše Vice.

Garum namjerava uskrsnuti neke od recepata uz pomoć Boscolove akademije Campus Etoile koja će uzgajati sastojke i usavršavati povijesne pravce. Planovi za bankete i degustacije na licu mjesta su u planu.