Život

S ovim se neke žene danas još uvijek bore: Pakistanke gađali kamenjem jer su marširale za svoja prava

Ženski prosvjed u Islamabadu završio je ozljedama i policijskom intervencijom

Activists of the Aurat (Woman) March shout slogans during a rally to mark International Women's Day in Islamabad on March 8, 2020. - Protesters marched in Pakistani cities on March 8 to mark International Women's Day in an ultra-conservative society where women are still put to death under ancient "honour" codes. (Photo by Aamir QURESHI / AFP)
FOTO: AFP

Tisuće žena uputile su u nedjelju u Islamabadu izazov pakistanskom krajnje patrijarhalnom društvu prosvjedujući za svoja prava, ponegdje zasipane kamenjem. Istodobno su na drugom prosvjedu sudjelovale žene u burkama tražeći “pravo da žive po šerijatu”.

U društvu u kojemu vladaju muškarci i gdje žene još ubijaju hitcima iz vatrenog oružja i nožem, dave ih, kamenuju i spaljuju zbog “povrede časti” svoje obitelji, rijetki prosvjedni skupovi za ženska prava uglavnom su bili loše primljeni. U Islamabadu su konzervativci bacali štapove i kamenje na prosvjednice, ozlijedivši neke među njima i nagnavši druge da se sklone do dolaska policije.

Kod rijeke u koju bacaju ženska tijela

Prosvjed je završio u parku, nasuprot skupu “antifeministkinja” koji su organizirali islamisti, a razdvajala ih je tek krhka ograda i policijski kordon. “Ženu u Pakistanu smatraju vlasništvom muškarca”, rekla je za francusku novinsku agenciju prosvjednica Tahira Maryum (55).

U Sukkuu, na jugu, žene su se okupile blizu rijeke Inda kako bi prosvjedovale. U toj se rijeci nerijetko nađu tijela žena ubijenih radi “časti”.

Predstavnici oporbe su u zadnje vrijeme pokušavali zabraniti prosvjedne skupove, a jedna vjerska politička stranka upozorila je da će ih “po svaku cijenu” spriječiti. U susjednom Afganistanu na ulice je izašla tek šačica žena.

Nastavite čitati