SAD: Prvi put od početka lipnja broj smrti od korone skočio iznad 1000

Brojke ponovno rapidno rastu

ZADNJA IZMJENA: srp 22, 2020
Foto: AFP
Što se upravo događa s koronavirusom:

Sjedinjene Države u utorak su zabilježile preko 1000 smrti povezanih s koronavirusom u jednom danu, po prvi put od početka lipnja. Prema podacima Reutersa, nakon što je tjednima padao broj žrtava prošlog je tjedna, zaključno s 19. srpnja, zabilježeno je više od 5200 smrti povezanih s Covidom-19. To je bi drugi tjedan zaredom da se broj umrlih povećava.

Blizu 142.000 Amerikanaca zaraženih koronavirusom umrlo je, a stručnjaci upozoravaju da je vjerojatno da će se taj broj povećati s obzirom na nove rekordne brojke novih slučajeva zaraze i povećanog broja hospitaliziranih u brojnim državama.

U lipnju su bili na ispod 800 dnevno

Najveći broj slučajeva smrti u SAD-u zabilježen je u travnju, kada je u zemlji umiralo u prosjeku 2000 ljudi dnevno. Broj umrlih polako je padao pa je u svibnju bilo prosječno 1300 umrlih dnevno, a u lipnju ispod 800 dnevno, prema podacima Reutersa.

No nakon što su se brojne zemlje ponovno otvorile bez postizanja referentnih mjerila za sigurnost, poput dvotjednog opadanja broja slučajeva zaraze, broj umrlih porastao je u 21 državi, uključujući Arizonu, Floridu i Teksas, pa je u zadnja dva tjedna taj broj porastao u odnosu na prethodna dva.

Devet država objavilo nove rekorde

Dok se broj novih slučajeva zaraze dijelom može pripisati povećanom testiranju, hospitalizacije, koje se ne povezuju s testiranjem, također su krajem lipnja počele rasti. Do sada je u srpnju 17 država prijavilo rekordan broj pacijenata trenutno hospitaliziranih od Covida19, a devet država objavilo je u utorak nove rekorde, uključujući tu Alabamu, Teksas i Kaliforniju.

U Floridi je preko 40 bolnica navelo da je popunjen njihov cjelokupni kapacitet.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program