Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Šakota i Medak, nakon street food bara i mesnice, sad su zajedno otvorili i bistro; Xató. I već je hit

Bisto Xató otvoren je jučer u Petrinjskoj ulici u Zagrebu

ZADNJA IZMJENA: lip 6, 2017

U Zagrebu, u Petrinjskoj 2, jučer je otvoren bistro Xató, još jedan projekt Tvrtka Šakote i njegova poslovnog partnera Marina Medaka. Xató kombinira japansku, španjolsku i latinoameričku kuhinju s hrvatskom. Mjesto su nazvali po katalonskom umaku od lješnjaka, badema, češnjaka, inćuna, octa i maslinova ulja.

Mjesto, iako tek otvoreno, već je prilično živo, a u njemu ne postoji definirani meni. Ponuda im se se mijenja iz dana u dan, a bazirana je, kažu, na sastojcima koje nabavljaju od lokalnih uzgajivača, inzistiraju na organskom uzgoju.

Xato Borko Vukosav
Xato Borko Vukosav
Chef Tvrtko Šakota Borko Vukosav

Šakota sve priprema na robati, japanskoj ploči Chef Tvrtko Šakota na otvaranju novog bistroa

No, kako nam je objasnio Medak, po namirnice ne idu na plac. “Tamo je možda deset posto ponude zapravo domaće i organski, velika većina toga su iste uvezene stvari koje imate u supermarketu”, kaže. Umjesto toga, direktno kontaktiraju probrane uzgajivače.

Sirloin odrezak plavakamenica.hr
Mole od mente s tikvicama plavakamenica.hr

Naglasak je na sljedovima, možete kušati jela u četiri, pet ili sedam sljedova, a uskoro uvode i obrok od njih devet. Četiri slijeda koštaju 260 kuna, dok ćete sedam sljedova platiti 360 kuna. Šakota priprema hranu na robati, japanskoj ploči za pečenje na žar i ugljen. “To imamo jedini u Hrvatskoj, iduća najbliža robata je u Londonu”, ispričao nam je Medak.

Xato Borko Vukosav
Xato Borko Vukosav
Xato Borko Vukosav

Unutra stane 50-ak ljudi, otvaraju i terasu

Kaže da je način pripreme i izbor jela u bistrou Xató rezultat svjetskih putovanja njega i chefa Šakote, prošli su Južnu Ameriku, Kaliforniju, Japan, Španjolsku i još dobar dio planete. Vina su domaća i ponuda će se, naglašavaju, redovito mijenjati.

Xato opening #foodplay #zagreb #xato #restourant #tvrtkosakota #masterwork #jedimindtricks

A post shared by Igor Sitar (@sravanabelagola) on

Chef Tvrtko Šakota na otvaranju novog bistroa

Xato Borko Vukosav
Xato Borko Vukosav

Čitav prostor ima kapacitet od nekih 45 do 50 sjedećih mjesta, i s obzirom na instant popularnost preporučljivo je da rezervirate stol. Uskoro otvaraju terasu kojom će dodati mjesta za još tridesetak ljudi. Ovo je novo, dosad najvažniji dio zajedničkog puta Šakote i Medaka, koji u Zagrebu još imaju Taco’s & Burger Barr orijentiran na street food, te Santoku, mesnicu u kojoj možete kupiti prethodno kuharski obrađeno meso – precizno rezano japanskim noževima, marinirano i spremno za kuhanje doma.

Xato Borko Vukosav

Vuk Oreb
Telegram autor
218 članaka Više o autoru
OGLASI
učitavanje...
Više s weba