Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Salzburg usred turističke sezone gasi svjetla na znamenitostima. Žele uštedjeti struju zbog energetske krize

Crkve i spomenici također će biti pogođeni tom mjerom

Salzburg, Blick vom Kapuzinerberg auf Salzach und das Stadtpanorama am Abend - Salzburg, Panoramic View from Kapuzinerberg, Evening Time,Image: 364710003, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Austrijski grad Salzburg usred turističke sezone gasi svjetla na svojim glavnim znamenitostima jedan sat ranije, kako bi uštedio struju u trenutku dok se zemlja, kao i cijela Europa, suočava s prijetećom energetskom krizom.

Od ponedjeljka će se reflektori koji osvjetljavaju glavne znamenitosti, uključujući gradsku tvrđavu Hohensalzburg, gasiti jedan sat ranije, u ponoć, najavila je gradska vijećnica Martina Berthold.

Smanjenje rasvjete u Hohensalzburgu, jednoj od najvećih srednjovjekovnih utvrda u Europi koja se uzdiže iznad središta grada, bit će posebno učinkovito jer zahtijeva oko 13.000 vata, rekla je Berthold.

Gase se svjetla i na crkvama i spomenicima

Crkve i spomenici u gradu na sjeverozapadu Austrije također će biti pogođeni tom mjerom. Do ove mjere dolazi istodobno dok se u gradu održava renomirani Salzburški festival glazbe i drame, koji je u punom jeku, što je događaj koji obično posjećuju stotine tisuća posjetitelja.

I u obližnjem Linzu gradske vlasti ovih su dana najavile da će rasvjeta na mostovima i drugim javnim zgradama biti ugašena u 23 sata.

Grad Feldkirch, u zapadnoj austrijskoj pokrajini Vorarlberg, objavio je da planira prestati osvjetljavati svoje povijesno gradsko središte noću, ne samo kako bi smanjio troškove električne energije, već i kako bi motivirao građane da štede energiju, naveo je gradonačelnik Wolfgang Matt.