Samo dvije vrste sisavaca vole ljutu hranu; mi i ova zgodna životinjica

Kineska verirovka se kroz povijest prilagodila kako bi lakše preživjela

FOTO: Annelieke B/Flickr

Mislite li da možete pojesti čili papričice koliko i kineska verirovka? Vjerojatno ne. Nedavna studija otkriva da su ove malene životinjice, nalik vjeverici, latinskog imena scandentia, jedini sisavci osim ljudi koji namjerno traže žestoku hranu, piše National Geographic.

Znanstvenici u Kini otkrili su da ih mutacije u jednom ionskom kanalu receptora čine manje osjetljivima na kapsaicin, žestoku kemijsku tvar u čili papričicama. Ovaj se ionski kanal ponaša kao osjetilo za bol na jeziku i u grlu sisavaca, alarmirajući mozak kada dođe u kontakt sa štetnom toplinom. Zahvaljujući jedinstvenoj genetskoj mutaciji, verirovke ne osjećaju bol koju izaziva prežestoka hrana.

Evolucijska prilagodba kako bi preživjeli

Yalan Han sa Sveučulišta kineske akademije za znanost i njegovi kolege znali su da je verirovka usko povezana s primatima i da voli jesti listove žestokih biljaka u svome prirodnome okolišu u tropskim prašumama jugoistočne Kine.

Između miševa i verirovke znanstvenici su pronašli samo jednu aminokiselinu koja omogućava verirovki da jede začinjenu hranu bez da osjeća intenzivnu bol. Puno je biljaka evoluiralo i sadrži opore kemikalije koje odbijaju životinje da ih jedu, ali u ovom slučaju, verirovka je evoulirala korak naprijed.

“Smatramo da je ova mutacija evolucijska prilagodba koja je omogućila verirovkama da budu tolerantne na capsaicinoide i tako je vrsta proširila svoju prehranu da bi lakše preživjela”, piše Han u studiji.