Život

Samoizolacija smanjena s 14 na 10 dana

Skraćivanje samoizolacije najavio je još prošli tjedan Krunoslav Capak

FOTO: Screenshot/NovaTV

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove kriterije za testiranje na SARS-CoV-2, prekid izolacije i karantenu. Ravnatelj Zavoda Krunoslav Capak još je prošlog tjedna najavio kako će se ići u smjeru skraćivanja samoizolacije, s dva tjedna na deset dana, što je sada i službeno potvrđeno.

“Prema odluci Ekspertne skupine kriznog stožera MZ, samoizolacija osobe koja je bliski kontakt oboljele osobe od COVID-19 se skraćuje s 14 na 10 dana. Iznimka su osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, u kojih karantena traje 14 dana”, stoji u najnovijoj odluci.

Prekid izolacije i uvjeti

Iz Zavoda također navode da su kriteriji za odluku o prekidu izolacije podijeljeni u četiri kategorije. Tako će sada odluka ovisiti o tome ima li pacijent blagu ili umjerenu kliničku sliku, ima li tešku kliničku sliku te o tome je li riječ o pacijentu “koji je imunokompromitiran/korisnik/djelatnik kolektiva s osjetljivom populacijom” i je li asimptomatski oboljeli od COVID-19.

“Klinički kriterij za prestanak izolacije simptomatskog bolesnika je minimalno tri uzastopna dana bez povišene tjelesne temperature bez primjene antipiretika i značajno poboljšanje ostalih simptoma (u prethodnoj verziji je bio jedan)”, pojasnili su u uputama HZJZ-a.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu