Život

7 načina da budete zadovoljniji prehranom bez obzira na to što jedete

Stvari koje utječu na okus hrane i što možete poduzeti da bi ga poboljšali

FOTO: Jrwooley6/Flickr

Jeste li znali da težina žlice kojom jedete, glasnoća zvuka na televizoru, čak i žudnja za hranom koju je vaša mati imala u trudnoći, utječe na to kako vam prija neka hrana? Istina je i sve podupire znanost.

Postoji sasvim logično objašnjenje zašto hrana u avionu ima lošiji okus, da isto piće nema jednako dobar okus ako ga pijemo iz crvene nego, recimo, iz plave čaše te da sladoled zapravo ima puno bolji okus ako se malo otopi prije nego što ga počnemo jesti.

Evo nekoliko čudnih stvari koje utječu na okus hrane i što možete poduzeti da bi poboljšali dnevnu rutinu prehrane pa će vam sve bolje prijati.

1. Majka

13285741613_f427ab0be7_k
Ako je mama u trudnoći bila luda za čokoladom i vi ćete biti Riccardo Battistella/Flickr

Studije pokazuju da preferencije okusa trudnice utječu na sklonost prehrani nerođenog djeteta. Ako je vaša majka jela puno salate u trudnoći, i vi bi mogli imati sličnu sklonost. Ali ako je jela čokoladu, sladoled, biti će vam teško odoljeti toj vrsti hrane. Pokazalo se, naime, da se okusi hrane zajedno sa hranjivim tvarima prenose na dijete putem amniotičke tekućine. Ako je majka voljela slano ili mrkvu i vi ćete to voljeti.

2. Televizor, klima uređaj ili beskonačna priča prijateljice

Buka u avionu može utjecati na razinu zadovoljstva obrokom
Buka u avionu može utjecati nato da hrana bude bezukusna Dani Lurie/Flickr

Jeste li se ikad upitali zašto hrana u avionu ima tako loš okus? Ne krivite nužno kvalitetu hrane, krivo je brujanje motora aviona i beskonačno čavrljanje putnika koji taj zvuk pokušavaju nadglasati.

Ukratko, što je bučnija prostorija, manje ćete uživati u hrani, kaže istraživanje, a konstantna buka kao u avionu čini hranu bezukusnom. Buka čini slatku hranu manje slatkom, slanu manje slanom jer neuroni iz ušiju napadaju slabije neurone okusa. Ako želite uživati u hrani, isključite televizor.

3. Zdrava hrana

4590408656_bc88b92fb5_b

Koja je jedina riječ kojom nikada ne bi trebali opisivati hranu? Zdrava. Čudno zvuči, ali istraživanja pokazuju kad se nešto opisuje kao nemasno, bez šećera, manje kalorija ili bilo koji drugi termin koji uključuje da je bolje za nas, ljudi ne vole taj okus.

Zdravije ne znači nužno da ima lošiji okus, to je samo pitanje naše percepcija da je to tako. U jednoj studiji, sudionicima su davani isti kolačići, prvo iz pakiranja označenog kao manje masno, a zatim iz pakiranja na kojem nije bilo oznake. Jeli su iste kolačiće, ali su i muškarci i žene jednoglasno rekli da su manje masni lošijeg okusa.

4. Boja hrane i tanjura

Boja posuđa također utječe na to kakvog će nam okusa nešto biti
Boja posuđa također utječe koliko će nam piće ili hrana biti privlačno Mike Pedroncelli/Flickr

Većina kiselih krastavaca koje kupite u dućanu ima dodanu zelenu boju da izgledaju privlačnije, inače bi bili zeleno sivi. Proizvođači znaju kako veliki utjecaj na izbor hrane ima boja i privlačan izgled. Boja tanjura iz kojeg jedemo ili čaše utječe na naš osjet okusa.

Plava čaša čini da piće bolje prija, nego iz žute, crvene ili zelene. Desert serviran na bijelim tanjurima slađi je nego onaj na tamnim. Tamni tanjuri čine da se fokusiramo na gorak okus u svakoj hrani.

5. Težina tanjura i žlice

Teže posuđe čini hranu privlačnijom
Teže posuđe čini hranu privlačnijom stu_spivack/Flickr

Da li je pribor za jelo koji koristite od laganog metala? Ili jedete iz papirnatih tanjura? Možda ćete poželjeti prestati i to ne samo zbog razloga zaštite okoliša.

Brojne studije pokazuju da teže stvari, zdjele, tanjuri, žlice i sve drugo što koristimo kod jela i pića čine hranu ukusnijom. Zašto? Za teže materijale se pretpostavlja da su skuplji pa ako grabite kolač teškom žličicom umjesto plastičnom, činit će se ukusniji.

6. Oštri rubovi

6088848019_a6e617fcf2_b
Četvrtasti tanjuri čine hranu manje slatkom Wonderlane/Flickr

Možda je vrijeme da promijenite svoje četvrtaste tanjure koji su nekada bili jako cool ako želite poboljšati okus hrane. Istraživanja su pokazala da četvrtasti tanjuri čine hranu manje slatkom, dok tanjuri ili pribor za jelo oštra ruba utječu na okus pikantne hrane kao što je npr sir.

Kad se sudionicima studije ponudio sir sa noža, okus sira je bio jači nego isti sir serviran na tanjuru. Zbog oštrih rubova očekujemo pikantnu hranu. Oni pojačavaju okus već pikantne hrane kao sir, ali smanjuju okus slatkoga.

7. Temperatura

5888796982_6121479cb1_b
Kada servirate sladoled neka se prvo malo otopi, ali ne previše ako želite gostima servirati sladak, ali ne presladak okus. Studije pokazuju da temperatura jezika utječe itekako na okus hrane, da hrana ima slađi ili slaniji okus. Ako je vrh jezika hladan, hrana se čini slanija ili kiselija, ako je topao hrana se doima slađom, nevažno koliko ste šećera ili soli stavili u hranu. Ostatak jezika nije osjetljiv kao vrh.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu