Šef bolnice Zabok o slanju potencijalno zaraženih kući autom: ‘Rekli smo obiteljima da ih stave iza i voze samo 15 minuta’

Ravnatelj Tihomir Vančina ponudio je vrlo neobično objašnjenje

ZADNJA IZMJENA: lis 25, 2020
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Što se upravo događa s koronavirusom:

Ravnatelj opće bolnice u Zaboku upravo je govorio za Dnevnik Nove TV o proboju koronavirusa u tu ustanovu. Novinar ga je, između ostalog, zamolio da objasni odluku prema kojoj su pacijenti koji su se potencijalno zarazili u bolnici jučer poslani kući i to tako da su po njih morali doći, osobnim automobilima, članovi obitelji.

Ravnatelj Tihomir Vančina ponudio je vrlo neobično objašnjenje. Kako kaže, obiteljima su lijepo objasnili da stave pacijente na stražnje sjedište auta i da ih ne voze dulje od 15 minuta. Ravnatelj bolnice evidentno se referira na popularnu tezu da se osoba unutar 15 minuta druženja sa zaraženim ne može zaraziti koronom, iako je ta teorija više puta osporavana.

Sve su im lijepo objasnili

“Mi smo sve napravili u dogovoru s epidemiološkom službom”, počeo je objašnjavati šef bolnice. Na pitanje kako to da su pacijenti pušteni kući i to tako da se, potencijalno zarazni, voze s članovima svoje obitelji u autu, umjesto da ih je vozio sanitetski prijevoz, Vančina je odgovorio:

“Mi smo svima rekli da ih stave na stražnje sjedište automobila i da ih ne voze dulje od 15 minuta”, rekao je posve ozbiljno prvi čovjek Opće bolnice Zabok. Inače, ovu odluku je danas kritizirao i ministar Beroš, rekavši da se to nije trebalo dogoditi.

Vančina je još jučer za Večernji objasnio odluku o slanju pacijenata kući: “Pacijenti zaraženi koronvirusom i čije stanje traži zadržavanje u bolnici, ostat će u OB Zabok kao i ostali pacijenti. Oni koji imaju blage simptome i čija je zdravstvena slika dobra biti će otpušteni svojim kućama uz propisanu mjeru samoizolacije u dogovoru s epidemiolozima”, pojasnio je tada.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program