Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Šef Crvenog križa u Hrvatskoj upozorava: Pazite, neki ljudi se predstavljaju kao volonteri i traže novac

'Ne otvarajte vrata onima koji traže novac. Naši volonteri ne traže novac'

18.03.2020., Zagrebb - Na redovnoj konferenciji za medije Civilne zastite Vilii Beros,Alemka Markotic,Damir Trut,Krunoslav Capak i Robert Markt izvjestili su medije o najnovijim detaljima sirenja koronavirusa u Hrvatskoj.
Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

S danas održane konferencije za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite stiglo je upozorenje o tome da su se pojavile osobe koje od građana pokušavaju izmamiti novac predstavljajući se kao volonteri Crvenog križa. Načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zbog toga je na presicu pozvao izvršnog predsjednika Hrvatskog crvenog križa Roberta Markta da objasni što se događa.

“Svakog dana u Hrvatskoj oko dvije tisuće naših volontera i 638 naših zaposlenika pomaže najugroženijim građanima”, istaknuo je Markt. „Ne otvarajte vrata onima koji traže novac. Naši volonteri ne traže novac. Sve one kojima je netko kucao na vrata i tražio novac za dostavu hrane ili lijekova molim da to prijave policiji“ rekao je.

‘Crveni križ nije kurirska služba’

Robert Markt se osvrnuo na još jednu pojavu s kojom se volonteri Crvenog križa susreću na terenu. Pozvao je građane da ne zlorabe njihovu pomoć, i da ih ne zovu zbog svake sitnice. „Mi skrbimo za oko deset tisuća obitelji. Molim građane i da ne doživljavaju naše volontere kao kurirsku službu, nego da ih zovu samo kada nešto zaista hitno trebaju”, kazao je Markt.

Iz Hrvatskog crvenog križa su prije desetak dana izvijestili da svojim dostavama potrepština starijim i nemoćnim osobama pokrivaju područje cijele Hrvatske, a onima koji nisu od ranije obuhvaćeni u njihov sustav pomoći poručili su da nazovu najbliži ured Crvenog križa kako bi bili uvršteni. CK je također izradio upute za davatelje i primatelje pomoći i siguran način obilaska starijih i nemoćnih osoba.

U uputama se ističe da kontakt ne smije biti blizak, odnosno da udaljenost mora biti najmanje dva metra, razgovor ne smije trajati više od pet minuta, ambalaža se mora baciti, dezinficirati i ruke oprati. Što se tiče dostave, moraju svi voditi računa s kim su bili u kontaktu kako bi epidemiolozi mogli pratiti situaciju.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više