Život

Šef lokalnog stožera izvukao je fantastičan primjer koji pokazuje koliko su ove mjere za ugostitelje sulude

'Vlast, da ne izgubi novac, pušta ljude da se tiskaju u javnom prijevozu. No od privatnika traži da naprave reda'

20.04.2020., Rijeka - Konferencija za medije Kriznog stozera civilne zastite Primorsko-goranske zupanije. nacelnik Kriznog stozera Marko Boras Mandic Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

Načelnik Stožera Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić danas je na svom Facebook profilu objavio post pod nazivom “1kg mozga i 4m2 prostora” u kojem kritizira mjere Nacionalnog stožera vezane uz ugostiteljske objekte. Točnije, Boras Mandić upozorava na nelogičnost donošenja tih mjera s obzirom na druge značajno problematičnije prostore od lokala u kojima se virus lakše i brže može proširiti.

Tako je za primjer uzeo javni prijevoz te, uz fotografiju natiskanih putnika u jednom autobus,u pojasnio kako bi prvo trebalo riješiti problem na takvim “hotspotovima”.

Nema odredbe 4 m2 po putniku

“Tamo ne postoji ta odredba od 4 m2 po putniku, zar ne? A znamo i zašto. Jer bi onda autobusi, tramvaji i ostali mogli prometovati s najviše 30% kapaciteta. A onda bi financijski bila ugrožena trgovačka društva koja su pretežito u 100% vlasništvu gradova i općina. Onih istih koji imenuju načelnike lokalnih stožera koji predlažu mjere i provode nadzor poštivanja mjera”, piše Boras Mandić.

Pritom dodaje kako u javnom prijevozu, gdje su svakodnevno gužve i nema distance te mnogi ne nose maske, nije vidio Covid redare. Postavlja i pitanje zašto sve to tražiti od privatnog sektora kad takve uvjete nije u stanju osigurati ni onaj javni.

“Zato okej 4 m2 u kafiću ako to znači da se korona neće širiti, ali ajmo redom, uredimo javni prijevoz pa tek onda tražimo od privatnika da slijede naš primjer. Nemojmo tražiti da privatnik s dva zaposlena konobara rješava pandemiju kad to očito ne može, ne želi ili nije sposoban neki gradonačelnik s par tisuća zaposlenika i s proračunom od npr. milijardu kuna!”, zaključuje.

1kg mozga i 4m2 prostora 🇭🇷🇭🇷Od ugostitelja se traži da osiguraju 4 m2 po gostu 🤷‍♂️. Ok može, ali ajmo krenuti redom….

Posted by Marko Boras Mandić on Thursday, October 15, 2020

Nastavite čitati