Život

Šef splitskog KBC-a moli ljude da se drže mjera: 'Stanje u bolnici je alarmantno'

Dr. Meštrović kaže kako su danas sagledali brojke i trendove i zaključili da se moraju obratiti građanima

FOTO: Screenshot/N1

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split dr. Julije Meštrović uputio je danas apel građanima da se pridržavaju epidemioloških mjera kako bi spriječili kolaps splitske bolnice. Govoreći za N1 Televiziju, dr. Meštrović je kazao da je stanje u bolnici alarmantno, te da su zbog toga odlučili uputiti apel građanima.

“Jutros smo imali sastanak stručnog vijeća KBC-a Split, razmotrili smo brojke, razmotrili smo trendove. Naš kolega Ivić, koji je predstojnik Klinike za zarazne bolesti, predstavio nam je stanje onako kakvo je. Brojke pokazuju da se broj naših bolesnika udvostručio u zadnjih tjedan dana. Ako se to tako nastavi, bit ćemo u velikom problemu”, kazao je dr. Meštrović.

Pola kapaciteta popunjeno, brojke rastu

Prema njegovim riječima, pola bolničkih kapaciteta za Covid bolesnike je zauzeto i stoga ističe da je “ovo posljednji trenutak da se ponašamo tako da se taj broj više ne povećava ili da se ne povećava znatno”. Ako se, pak, bude povećavao, dodaje, imat će problem ne samo s osobljem nego i s kapacitetima.

Objasnio je da je trenutno u KBC-u 70 oboljelih s teškim simptomima, od kojih je na respiratoru šest, te da je “veliki broj bolesnika na kisiku”.

Ugroženi i oni koji moraju na operaciju

Problem je, kaže i to što se povećava i broj onih kojima glavna dijagnoza nije Covid, a kojima je nužan operacijski zahvat. “Broj takvih bolesnika u našoj bolnici se povećava, i to toliko brzo, da je zaista stanje alarmantno! Hitno se moramo uozbiljiti, moramo se disciplinirano ponašati, provoditi sve mjere koje su preporučene!”, ponovio je.

Meštrović je također kazao kako je u samoizolaciji trenutno 35 zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika, te da je problem i to što se zdravstveni radnici zaraze izvan bolnice. Također je komentirao natječaj na kojem se javio mali broj medicinskih sestra te je kazao kako je problem u tome što medicinskih sestara nema dovoljno na tržištu rada.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu