Šef varaždinske bolnice na izvanrednoj konferenciji: ‘Zabrinjavajuće je da je svaki drugi uzorak pozitivan’

Zbog teške situacije u Općoj bolnici Varaždin javnosti se obratio ravnatelj bolnice

ZADNJA IZMJENA: stu 22, 2020
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Što se upravo događa s koronavirusom:

Varaždinska županija već je peti dan u samom vrhu europskih regija s najvećim brojem novozaraženih unutar sedam dana na 100.000 stanovnika s vrijednostima iznad 900. Danas su ih imali 274, dok je još pet osoba preminulo od posljedica zaraze. Zbog teške situacije u županiji, ali i bolnici koja je pokriva, javnosti se danas na konferenciji za medije obratio ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić, piše Index.

“I dalje bilježimo veliki broj novootkrivenih slučajeva infekcije koronavirusom. U posljednja 24 sata to su 274 nove infekcije. Ono što je zabrinjavajuće je da je svaki drugi uzorak koji je obrađen bio pozitivan na Covid-19”, rekao je Kudelić na početku konferencije. Potom je ponovio brojke koje je danas iznio Stožer za civilnu zaštitu, a prema kojima je hospitalizirana 191 osoba, dok je 15 pacijenata na respiratoru.

Govoreći o petero preminulih u posljednja 24 sata rekao je kako su svi bili teški bolesnici. Također je kazao kako je cijeli zdravstveni sustav stavljen pred nove izazove. “Primjer toga je usporedba između broja pacijenata koji su u ovo isto vrijeme došli u objedinjeni bolnički prijem prije godinu dana i danas. Broj se na tom prijemu povećao za 248 i to prvenstveno zahvaljujući epidemiji Covida-19”, dodao je.

Kisik osnovni lijek, ali i problem

Dr. Kudelić je kazao i kako je jedan od velikih izazova koji se stavlja pred bolničke sustave je dovoljna opskrba kisikom. “Kisik je zapravo jedini pravi i jedini nužan lijek kojeg morate imati dostupnog u svakom trenutku u dovoljnoj količini u bolnici. Nijedan bolnički sustav, ne samo na području RH nego i puno šire, zapravo nije izdizajniran da izdrži tako velike potrebe za kisikom”, dodao je.

“Usporedbe radi, teški pacijent koji nije obolio od korone, zahtijeva 2, 3, 5 – do 10 litara kisika u minuti. A pacijenti koji su na terapiji tzv. visokim protokom kisika zahtijevaju i preko 50 litara. Tu se javlja jako puno tehničkih problema u vezi opskrbe kisikom jer što imate veći broj oboljelih pacijenata, to je veća potreba za kisikom. Mi smo to prepoznali na vrijeme jer u našoj bolnici, samo na ovoj lokaciji gdje se nalazi polovica od ukupnog broja pacijenata, se trenutno troši preko 80 tisuća litara kisika na sat”, pojasnio je dr. Kudelić.

Povećao se broj hospitaliziranih

Prema informacijama županijskog stožera u Varaždinskoj županiji u protekla 24 sata 274 su novozaražene osobe koronavirusom, a pet oboljelih je umrlo. Testirano je 628 uzoraka. Udio pozitivnih na COVID-19, među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata, jučer je iznosio visokih 57 posto, dok je udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 44 posto, objavio je Stožer.

Broj hospitaliziranih se povećao pa se trenutno na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 191 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 62-oje pacijenata na Odjelu infektologije, a devet na ostalim odjelima u Varaždinu, dok ih je 15 u Jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru. U Klenovniku je smješteno 55 pacijenata, a u Novom Marofu 50.

U protekla 24 sata umrlo je pet osoba pozitivnih na COVID-19 te se broj umrli tijekom ovog mjeseca povećao na 56. Oporavilo se 212 osoba, pa je trenutno 2195 aktivnih slučajeva. Ukupno je do sada, od početka ožujka, u županiji 59 umrlih osoba pozitivnih na COVID-19. Od početka epidemije na području Varaždinske županije ukupno je koronavirusom zaraženo 6348 osoba.

Zdravka Grund
Telegram autor
2043 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program