Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Seizmolozi: 'Zagreb i Rijeka su tako jako navijali protiv Brazila da su to zabilježili naši uređaji'

Ovu zanimljivost primijetila je djelatnica Seizmološke službe dr. Marija Mustać Brčić

09.12.2022., Zagreb -  Navijacka atmosfera na Europkom trgu za vrijeme utakmice. Slavlje navijaca nakon pobjede Hrvatske i prolaza u polufinale Svjetskog prvenstva Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Dok su hrvatski navijači slavili uspjehe Vatrenih u utakmici protiv Brazila u petak, izgleda da su u tome bili toliko energični da su njihovu aktivnost zabilježili seizmogrami na Geofizičkom zavodu PMF-a.

Ti uređaji, inače, bilježe gibanje tla tijekom potresa, a točno u vrijeme kad je Bruno Petković zabijao gol protiv Brazila evidentirali su blagu aktivnost. Isto se ponovilo i u razdoblju između 18.40 i 18.46, taman kad je Dominik Livaković fantastično branio penale koji su u njegovom smjeru ciljali članovi brazilskog Selecao.

Podaci iz Zagreba i Rijeke

Ovu zanimljivost primijetila je djelatnica Seizmološke službe dr. Marija Mustać Brčić, a djelatnici Geofizičkog zavoda podijelili su ju na svom Facebook profilu. Objavili su i fotografiju nalaza seizmograma, uz objašnjenje da narančaste linije predstavljaju seizmološku postaju Zagreb, a zelene postaju Rijeka.

Siva je postaja Kalnik. Označili su i trenutke kad su uređaji zabilježili aktivnost. “Da ne mislite da vas muljamo, na dnu (sivo) su podaci puno izoliranije postaje Kalnik, gdje se ne primjećuje ljudski utjecaj. U Zagrebu i Rijeci je zabilježeno još par napetih trenutaka, slobodno ih nađite na slici”, napisali su.

 

Malo seizmologije za nedjeljno poslijepodne (a nije o "pravim" potresima)… Sjećate se utakmice Brazil — Hrvatska u…

Posted by Geofizika uživo on Sunday, December 11, 2022

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više