Zagrebačka bolnica za plućne bolesti prekrivena je starim azbestom, koji izaziva rak pluća

Stare azbestne ploče se raspadaju i zato su vrlo opasne, tumači vještak

ZADNJA IZMJENA: lip 26, 2016
Foto: TELEGRAM

Zagrebačka Bolnica za plućne bolesti Jordanovac prekrivena je pločama azbesta, iako je taj materijal, označen kao potencijalno iznimno opasan, zabranjen u Europskoj uniji. Dakle i u Hrvatskoj.

Posljednji put ova činjenica problematizirana je 2009. godine. Tadašnji ministar zdravlja, Darko Milinović, nakon medijskog pritiska obećao je kako će u sljedećoj proračunskoj godini, govorio je dakle o 2010., problem biti saniran.

Ploče se raspadaju i upravo su zato iznimno opasne

Danas, sedam godina kasnije, razgovarali smo sa sudskim vještakom Žarkom Željkom, koji je i tada upozoravao na azbest na Jordanovcu. “Apsolutno je nepojmljivo da problem nije riješen”, kaže u razgovoru za Telegram. Posve je apsurdno, smatra, da su stare, nagrižene i zato iznimno opasne, azbestne ploče na fasadi bolnice za plućne bolesnike.

Pritom bi, objašnjava, ove ploče sa zgrade mogle biti uklonjene u roku od maksimalno dva dana.

“Riječ je o starim pločama koje propadaju pod utjecajem vjetra, sunca i kiše. Ti vremenski faktori stvaraju sitne pukotine koje oslobađaju opasne azbestne iglice”, objašnjava gospodin Željko. Pritom, velik broj pukotina primjetio je upravo na ulazu bolnice, odnosno na mjestu gdje pacijenti redovito izlaze na svježi zrak.

Dovoljna je jedna čestica u plućnoj membrani

Prije sedam godina tadašnji ravnatelj Jordanovca, Ljubomir Pavelić, priznao je kako je bolnička zgrada prekrivena štetnim materijalom. Tvrdio je kako će problem hitno biti riješen. “Azbest je uistinu vrlo opasan. Jedna čestica, koja se upikne u pluća, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, nerijetko i karcinom pluća”, objašnjava Žarko Željko.

azbest 2

Prašina se lako zabija u plućnu membranu i izaziva upalne reakcije. “Azbestoza nije smrtonosna bolest, ali izaziva teška oštećenja. Od nje najčešće obolijevaju pacijenti koji su dugoročno izloženi azbestu. Međutim, svako izlaganje, pa čak i ono povremeno, može izazvati taloženje u plućima”, objašnjava dr. Branko Šegec, pulmolog Kliničkog bolničkog centra Osijek s kojim smo razgovarali. Dugoročno izlaganje azbestu pak može izazvati karcinom pluća.

U Europskoj uniji zabranjen je od 2005. godine

Zbog velike štetnosti, Europska unija zabranila je uporabu azbesta 1. siječnja 2005. godine. Godinu poslije isto je učinila i Hrvatska, kao jedan od uvjeta u procesu pristupanja EU. A 8. srpnja 2014., Europski gospodarski i socijalni odbor EU odlučio je izraditi samoinicijativno mišljenje o Oslobađanju Europske unije od azbesta.

Pod točkom 1 eksplicitno stoji kako “potpuno uklanjanje svog korištenog azbesta i svih proizvoda koji sadrže azbest treba biti prioritet Europske unije. Akcijski planovi prepuštaju se državama članicama, ali ih EU treba uskladiti”, stoji u dokumentu usvojenom na plenarnom zasjedanju 19. veljače 2015. godine.

azbest 1

‘Bolnice su prve trebale ukloniti štetan materijal’

“Azbest spada u opasne materijale i on se mora hitno ukloniti, i to s velikom pažnjom”, nadovezuje se gospodin Željko. U Hrvatskoj trenutačno postoji samo preporuka kako bi se azbestne ploče trebale ukloniti, ali nisu predviđene nikakve sankcije za one koji to odbiju učiniti.

“Na kraju ispada da je uklanjanje stvar nečije dobre volje. Svejedno, mislim da je bolnica na Jordanovcu to trebala prva učiniti”, objašnjava gospodin Željko.

Kometar smo tražili i od službe za komuniciranje s javnošću KBC-a Zagreb, pod koju bolnica na Jordanovcu pripada. No do objave teksta nismo dobili odgovor.

Rašeljka Zemunović
Telegram autor
540 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program