Sin preminulog iz Istre teško optužuje: ‘sumnjao sam da tata ima koronu, dva dana nitko nije došao’

U medije su istupili sin i snaha preminulog gospodina čiji se nalazi testiranja na koronavirus još čekaju

ZADNJA IZMJENA: ožu 19, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Danas je službeno objavljeno kako je preminuo jedan gospodin iz Istre, no nije potvrđeno je li njegova smrt povezana s koronavirusom. Šef Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Aleksandar Stojanović, kazao je tek kako je riječ o “starijoj osobi koja nije imala simptome, ali je postojala mogućnost da je bila u kontaktu sa zaraženom osobom, pa je bila u samoizolaciji”.

Nacionalni stožer na press konferenciji u 18.00 kazao je kako i dalje nema potvrde je li gospodin doista bio zaražen koronavirusom jer su brisevi pristigli u Zagreb bili neupotrebljivi pa se moraju čekati novi.

Šef istarskog Zavoda za javno zdravstvo dodao je kako je kod gospodina u utorak došlo do blagih simptoma, zbog čega su mu liječnici sugerirali da ga se smjesti u Opću bolnicu Pula, ali je on to odbio. “Preko noći je došlo do pogoršanja i potom je osoba preminula”, kazao je šef Zavoda.

‘Epidemiolog je rekao da čekamo’

Međutim, Glas Istre navečer je objavio identitet preminulog gospodina; riječ je o Ninu Kernjusu, vlasniku konobe Astarea u Brtonigli. Redakciji tog medija obratili su njegov sin Emil Kernjus i snaha Kety Visintin, koji su ozbiljno optužili nadležne liječnike. Novinarima Glasa Istre ispričali su sljedeće:

“Nino, stariji čovjek, ali zdrav do prije nekoliko dana, počeo se osjećati loše u ponedjeljak ujutro. Imao je temperaturu oko 38 stupnjeva i naš liječnik opće prakse u Poreču rekao nam je da se obratimo dežurnom epidemiologu u Umagu. Odmah smo ga kontaktirali i dobili smo odgovor da se pričeka jedan dan, ako će se stanje pogoršati, te da uzme antipiretik. Sutradan se situacija pogoršala pa smo nazvali epidemiologa iz Umaga koji nam je rekao kako u tim slučajevima ništa ne mogu učiniti jer moraju doći iz Pule, preuzeti bolesnu osobu, odvesti je u Pulu da napravi bris i onda ga vratiti ponovno kući. Nismo mogli vjerovati ovoj tvrdnji, ali nije nam preostalo ništa drugo nego čekati hitnu pomoć”, opisali su.

‘Kad je konačno stigla hitna, bilo je kasno’

U nastavku istupa sin gospodina Kernjusa kazao je sljedeće: “Liječnik nam je rekao da će doći isti dan (utorak) oko 10 sati ujutro, odnosno drugi dan od našeg prvog poziva i tako smo pripremili Nina za preuzimanje, ali oko 12.00 nazvali su nas i obavijestili da zbog nedostatka vremena neće moći doći iz Pule te da će liječnik iz Umaga doći u kućnu posjetu kako bi uzeo bris između 14.00 i 15.00. No, oko 14.30 stigao je telefonski poziv da zbog nedostatka vremena sve odgađaju za sljedeći dan.

Te noći Ninu se stanje naglo pogoršalo, više nije mogao disati. Nazvala nas je Alma, njegova supruga i rekla nam da požurimo jer je situacija bila ozbiljna. Nazvali smo hitnu pomoć i obavijestili o našoj sumnji na COVID-19. Nažalost, ovu sumnju imali smo od samog početka i nikad je nismo skrivali, kao ni spasiocima koji su stigli u kombinezonu i s maskama. Kada je stigla hitna pomoć, već je bilo kasno. Nino se gubio i pokušaji oživljavanja bili su uzaludni. Nismo mislili da će ovako završiti, mislili smo da će ga preuzeti, spojiti na respirator i sve će biti u redu”, ispričali su sin i snaha za Glas Istre.

Nitko od prozvanih u istupu još nije reagirao. Njihovu stranu priče prenijet ćemo čim je dobijemo.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program