Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Sisak je posebno živahan ovih dana: upravo je dobio tri nova murala, uskoro ih stiže još par

Napravljeni su u sklopu Re:Think festivala

FOTO: Pixsell/ Re:Think

Tri potpuno nova murala osvanula su u Sisku u sklopu Re:Think festivala. Prva dva – ogromna lepoglavska čipka i natpis ‘Spoznaj samog sebe’ – gotovi su potpuno, dok će treći biti gotov do petka. Potom su do kraja kolovoza u planu još dva, a cijela stvar je u sklopu četvrtog izdanja Re:Thinka koji traje od 1. do 15. lipnja.

Prvi mural napravio je zagrebački street art umjetnik Mane Mei, a njegov natpis ‘Spoznaj samog sebe’ nalazi se na nizu garaža u Ulici Ivana Meštrovića. Mane Mei svoj mural radio je s učenicima Gimnazije Sisak; učenici su prvo napravili pozadinu, obojili je šarenim uzorkom, a onda je Mane Mei napravio slova i ispisao značajnu poruku. Slično je napravio i s učenicima O.Š. Matoš i O.Š. Dobriše Cesarića u pothodniku na Branimirovoj u Zagrebu.

Mural umjetnika Mane Mei M.Peco/ Re:Think

Lepoglavska čipka poljske umjetnice

Čipka na zgradi koja se nalazi na adresi Oktavijana Augusta 10, pak, rad je umjetnice NeSpoon iz Varšave, čiji se rad bazira na delikatnim i kompliciranim uzorcima čipke. Svoje radove bira i koncipira ovisno o državi u kojoj se nalazi, odnosno, crta čipke karakteristične za grad u kojem radi mural pa je tako za Sisak odabrala lepoglavsku čipku. Svoj mural Poljakinja je radila četiri dana i to s dizalice jer nikako drugačije ne bi mogla oslikati golemi zid zgrade.

Mural umjetnice NeSpoon M.Peco/ Re:Think

NeSpoon, kako sama kaže, čipkanim uzorcima u gradskom okolišu želi kod prolaznika izazvati pozitivne emocije te time doprinijeti stvaranju optimistične atmosfere. Osim po muralima čipke, Poljakinja je poznata i po „nakitu javnog prostora“, odnosno malim keramičkim ukrasima koje ostavlja za sobom u javnim prostorima svih gradova kojima prođe.

Alba Miočev Nikola Cutuk/PIXSELL

Tu je i moral Albe Miočev koja će do petka završiti s oslikavanjem pročelja stambene zgrade u ulici Braće Čulig 4, a svoje će murale u Sisku napraviti i Frau Isa iz Austrije te domaći grafiti i street art umjetnici Chez 186, Lonac i Sarme.

Alba Miočev počela je raditi svoj mural na pročelju stambene zgrade u Ulici braće Čulig Nikola Cutuk/PIXSELL

Što je Re:Think festival?

Re:Think festival prvi je sisački festival ulične umjetnosti, a prije četiri godine pokrenula ga je Dahna Prskalo Peco, koja je producentica Re:Thinka.

Kada je osmišljavala festival, Dahna se vodila idejom da Sisku nedostaje umjetnosti u javnom prostoru, a da upravo ona ulična “ima najveću snagu komuniciranja s najširom publikom”. Osim toga, na ovaj način željela je razbiti predodžbu o Sisku kao ‘tužnom i sivom postindustrijskom gradu’.

Mane Mei dovršava mural M.Peco/ Re:Think
Četiri dana trebalo joj je da dovrši čipku na zgradi M.Peco/ Re:Think
NeSpoon mural je radila na dizalici M.Peco/ Re:Think
Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više