Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Sjećate se mini vrta koji su ljudi zasadili u Preradovićevoj? Sada su dobili prekršajne naloge, moraju platiti 900 kuna kazne

I Martina i Boris za Telegram poručuju kako će se žaliti na Prekršajnom sudu

Krajem srpnja Martini Živković i Borisu Novkoviću, stanarima zagrebačke Preradovićeve ulice, komunalno redarstvo poslalo je obavijest o počinjenom prekršaju jer su u travnju zasadili sada već čuveni mini vrt na zelenoj površini ispred svoje zgrade.

Kako su tada oboje odbili platiti iznos od 350 kuna u roku od tri dana, jučer im je poštom stigla i službena kazna. Pojedinačno moraju platiti 700 kuna kazne te još 200 kuna za troškove postupka. Sveukupno 900 kuna. Zbog toga što su zasadili nekoliko biljki kako bi uljepšali ulicu.

‘Kazna primjerena težini prekršaja’

Komunalno redarstvo kaznilo ih je prema članku 95. st. 1. točkom 10. Odluke o komunalnom redu prema kojem je na javnim zelenim površinama zabranjeno poduzimanje neovlaštenih zahvata poput sadnje bilja.

U obrazloženju odluke navodi se kako su “pri određivanju visine novčane kazne u obzir uzete sve okolnosti koje utječu na visinu kazne, te se izrečena novčana kazna u propisanom minimumu smatra primjerenom težini prekršaja i njegovim posljedicama”.

I Martina i Boris za Telegram poručuju kako će se na kazne žaliti na Prekršajnom sudu.

Vrt prije nego je reagiralo Komunalno redarstvo

Kazna za uljepšavanje svakodnevice

Vrt u Preradovićevoj ulici ispred broja 14 Živković i Novković posadili su u jednom popodnevu nekoliko tjedana nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb. No sreća nije dugo trajala jer su ubrzo dobili dopis u kojem se tražilo da se očituju na prijavu vezanu za „neovlaštenu sadnju cvijeća dana 23.04.2020. godine na javnoj zelenoj površini”.

To je pak rezultiralo time da su, u znak podrške, građani zasadili male vrtove na zelenim površinama diljem grada. Odaziv je bio golem, a slične akcije uskoro su se pojavile i u drugim gradovima. Nažalost, originalni mini vrt je danas uništen, a mala zelena površina na kojoj se nalazio sada koristi gostima obližnjih lokala koji za drvo privezuju bicikle.

Prema najnovijim fotografijama koje je Telegramu poslao Novković zeleni kvadrat pun je i smeća, a nečiji ljubimac komunalcima je ostavio “dar”.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu