Život

Slaven je nakon skoka u more ostao paraliziran. Sada će biciklirati od Savudrije do Prevlake i treba vašu pomoć

Akcijom 'Slavenovih 1000 km kolicima za osmijehe na licima' želi skupiti novac za kupnju bicikla za nekoga tko je, baš kao i on, osoba s invaliditetom

Nakon skoka u more prije 12 godina Slaven Škrobot ostao je nepokretan, no ovaj mladi avanturist i zaljubljenik u putovanja odlučio je unatoč tetraplegiji živjeti punim plućima i putovati svijetom. Kako bi razbio predrasude, educirao ljude o životu s invaliditetom i inspirirao ih kako bi se usudili slijediti i živjeti svoje snove, prije nekoliko godina odlučio je pisati blog, a o njegovim putovanjima i Telegram je svojedobno ekstenzivno pisao.

Ukratko, u zadnje tri godine posjetio je četiri kontinenta i postao prva osoba na svijetu koja se u invalidskim kolicima popela do Monasteryja u jordanskom gradu Petra i na vrh Pidurangale, svete stijene na Šri Lanki te je proglašen putnikom godine u 2019./2020. godini.

Planira krenuti 15. kolovoza

Kako nikada nema mira, skovao je novi plan koji ipak ne može ostvariti bez dodatne pomoći pa je odlučio pokrenuti crowdfunding kampanju kroz koju poziva sve ljude dobre volje da postanu dio njegova podviga, humanitarne akcije imena “Slavenovih 1000 km kolicima za osmijehe na licima”.

“Odlučio sam 15. kolovoza krenuti svojim posebno prilagođenim biciklom na put od Savudrije do Prevlake tijekom kojeg ću prijeći 1000 kilometara. Ovim pothvatom želim motivirati i inspirirati ljude, staviti naglasak na aktivan život i promovirati Hrvatsku. No, ono što je najvažnije je to da je ova akcija humanitarnog karaktera i tijekom tog mog 40-dnevnog puta skupljat ću sredstva kako bih barem jednoj osobi s invaliditetom kupio posebno prilagođeni bicikl kakav imam i sam”, rekao nam je Slaven dodajući da ljudima u sličnoj situaciji osobnim primjerom želi pokazati da je dobar život nakon ovakve nesreće itekako moguć.

Slaven na ulazu u grad Petru, Jordan Privatni album

Pothvat je humanitarnog karaktera

Upravo je prošle godine, kaže, zahvaljujući donacijama svojih vjernih pratitelja dobio mogućnost nabavke posebno prilagođenog, ručnog bicikla. “Nikada si ga ne bih mogao priuštiti, takav bicikl stoji 60.000 kuna. Taj mi je bicikli promijenio život, dao mi je jednu novu dimenziju putovanja, samostalnosti i slobode. S tim sam biciklom putovao i istraživao našu obalu te biciklirao kroz Krk, Vis, Mljet i Dugi otok”, dodaje nezaustavljivi Slaven koji sada taj osjećaj slobode želi podariti nekome tko ima sličan problem kao on.

Iako to sve zvuči vrlo jednostavno, realnost je sasvim drukčija, kaže. “Biciklirati 1000 kilometara za nekoga poput mene nije mala stvar. Koristiti ruke koje nisu potpuno funkcionalne (nemam funkciju u prstima, tricepsima i desnom ručnom zglobu) predstavlja veliki izazov i tako nešto, koliko je meni poznato, nitko do sada nije napravio. Drugim riječima, kao osoba s tetraplegijom i polufunkcionalnim rukama rijetko mogu improvizirati, biti spontan ili putovati sam, jer u potpunosti ovisim o tuđoj pomoći”, kaže.

No ne može sam, treba mu dobar tim

“Za ovakav projekt trebam uz sebe dobar tim, jako dobar plan i kvalitetnu logistiku. Kako bi projekt uopće mogao započeti, potrebno je pokriti troškove puta koji nažalost nisu mali i za koje osobno nemam sredstva. Idealno bi bilo imati kamper radi odmora, spontanosti i slobode. Samo iznajmljivanje kampera za dotičan period iznosi oko 35.000,00 kuna. Osim kampera, poželjno je i osobe koje idu sa mnom platiti za njihov trud”, smatra.

No to nisu svi troškovi, pritom treba platiti i hranu, gorivo, te dodatnu bateriju i ostale izdatke poput dodataka prehrani, rezervnih guma, alata, opreme, cestarine i troškova kampova. Naime, sa Slavenom će ići minimalno dvije osobe, a uz to mu je potrebna i pratnja na biciklu, vozač, fotograf ili snimatelj te fizioterapeut. “No, vjerujem da sve te karakteristike mogu pronaći u samo tri osobe što bi na kraju činilo ukupan tim od četiri osobe”, uvjeren je ovaj mladi avanturist.

Golden Temple, Sri Lanka

Usput želi snimati dokumentarac

Pitate li se zašto snimatelj, Slaven i na to ima odgovor. “Ideja je od cijelog projekta napraviti dokumentarni film u kojemu bi se na kraju punim imenima zahvalio svima koji su bili dio ove priče, donirali i pomogli ostvariti cilj. Smatrat ću to malom, ali od srca poslanom zahvalom. Nešto malo što mogu ponuditi za uzvrat”, govori.

Kada se podvuče crta, dodaje, za realizaciju ovog projekta potrebno mu je 91.000,00 kuna. “Svjestan sam da će se nekima ovaj iznos činiti velik, ali to je realno stanje troškova potrebno kako bi projekt uspio. Iako je taj iznos veliki, cilj je projekta skupiti znatno veći iznos potreban za kupnju bicikla za osobe s invaliditetom. Osim toga, ako će to potaknuti, motivirati i usrećiti neku osobu te joj pružiti taj osjećaj samostalnosti i slobode kao što je meni, onda je to neprocjenjivo. Zato, pomozite meni kako bismo zajedno pomogli još nekome i učinili život boljim”, poručuje Slaven.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu