Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Slavonci se poveselili, konačno dobili direktan vlak iz Osijeka za Split. A onda su čuli koliko traje put

Put traje više od pola dana. To za HŽ zbilja nije čudno

FOTO: Vjekoslav Skledar

Iz Osijeka je večeras krenuo izravni noćni vlak za Split, prvi direktni vlak koji spaja ta dva grada u više od 30 godina, javlja RTL. Putovanje do Splita će trajati nešto manje od 13 sati, a u suprotnom smjeru prema Osijeku vlaku će trebati još nekih pola sata više.

Radi se o sezonskoj liniji koja će noću prometovati tijekom srpnja i kolovoza, a vlak će iz Osijeka kretati u 20 sati. Ići će preko Našica, Virovitice i Bjelovara te će mu se u Zagrebu priključiti vagoni iz Vinkovaca. Vlak bi u Split trebao stići oko 8:45 sati.

Hrvatske željeznice su na ovoj liniji osigurale vagon za spavanje, kao i restoran. Građani su RTL-u ispričali kako su sretni što napokon postoji izravna linija prema Splitu, ali bili bi zadovoljniji kada bi to putovanje trajalo kraće.

Od Berlina do Pariza treba 10 sati

Čini se da udaljenost između ova dva grada, koja je oko 680 kilometara, nije jedini razlog zašto put traje ovako dugo. Naime, HŽ je poznat po sumanuto dugim vožnjama, pa tako je nedavno Hrvatsku obišla vijest o vlaku koji iz Pule do Zagreba vozi 23 sata.

Za usporedbu, putovanje vlakom iz njemačke prijestolnice Berlina do francuskog glavnog grada Pariza, koji su udaljeni 878 kilometara, traje oko 9 sati, pokazuju podaci stranice RailEurope. Od Amsterdama do Beča prosječno putovanje traje malo duže nego od Osijeka do Splita, oko 14 sati, ali je udaljenost između nizozemskog i austrijskog grada 935 kilometara – što je oko 250 kilometara više nego između dva hrvatska grada.

Gledajući dva grada u istoj državi razlika je još i vidljivija. Napulj i Milano su nekoliko kilometara bliži jedan drugome od Osijeka i Splita – udaljeni su 656 kilometara – ali je putovanje između talijanskih gradova gotovo 7 sati brže. Prosječni put od Napulja do Milana traje 5 i pol sati.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više