Slavonija je upravo dobila novi, vrlo ozbiljan restoran. Otvoren je u Kutjevu, u Vinariji Galić

Opisuju ga kao kušaonicu hrane i vina

U Galićevu kušaonicu stane 57 gostiju
FOTO: Vinarija Galić

U Vinariji Galić u Kutjevu, za koju je studio Dva Arhitekta u rujnu dobio prestižnu nagradu Architecture MasterPrize, prošlog tjedna otvoren je restoran, točnije kušaonica u kojoj će ljudi uz Galićevo vino moći probati i jela koja potpisuje 28-godišnja šefica kuhinje Marija Franjić.

Kušaonica se prostire na 200 kvadrata u kojima ima mjesta za 57 gostiju, od kojih se 42 može smjestiti za standardnim stolovima, dok je za njih 15 zamišljen malo opušteniji smještaj za barskim stolcima i stolovima. Dodatnih 80 kvadrata izdvojeno je za VIP sobu koja prima devetero gostiju.

“Naša je vizija da restoran bude sinonim za kvalitetnu hranu, vrhunsku uslugu i nezaobilazni dio priče svakog putnika u Slavoniji”, govori nam vlasnik vinarije i kušaonice, Josip Galić koji posebno naglašava ulogu Marije Franjić: “Njoj posebno zahvaljujem jer je uspjela kreirati jedno neponovljivo gastro iskustvo, u kojem se hrana i vino sljubljuju”.

U Galićevu kušaonicu stane 57 gostiju Vinarija Galić

Nastavak suradnje s Dva Arhitekta

Osim što potpisuju projekt vinarije, Zoran Zidarić i Tomislav Ćurković, iz studija Dva Arhitekta, sada stoje i iza restorana koji je na istoj adresi, Republike Hrvatske 125: “Na uređenju sam radio ja u suradnji s Dva Arhitekta, dok namještaj potpisuje Prostoria”, kaže 57-godišnji Galić, čiji restoran je.

Inače, restoran ima i posebno radno vrijeme, naime, ponedjeljkom ne rade dok utorkom, srijedom i četvrtkom rade po dogovoru. Petkom i subotom rade od 12 do 22 sata. Nedjeljom će biti otvoreni u vrijeme ručka, odnosno, od 12 do 16 sati.

Postoji i VIP soba u koju stane 9 ljudi Vinarija Galić
Carpaccio od junetine s hrskavim salatama i lješnjak dresingom te Grana Padano sirom Vinarija Galić

Sezonske i domaće namirnice

Franjić je pažljivo osmislila meni u kojem se jela slažu s Galićevim vinima: “Jela koja bih izdvojila su svakako juha od butternut tikve s kremom od korjenastog povrća, bučinim tostiranim sjemenkama i hrskavom domaćom slaninom crne slavonske svinje. Tu je i domaća ručno rađena tjestenina s gljivama iz šuma Kutjevačkog kraja, te meso domaće junetine s naših pašnjaka”, kaže nam Franjić.

Ova mlada chefica naglasila je i kako će jelovnik mijenjati po sezonama te ovisno o rodnosti njihovog vrta koji su zasadili posebno za potrebe restorana: “U bližoj budućnosti planiram odvojiti jelovnik za ručak i večeru, te povećati broj sljedova u degustacijskom meniju. Za sada u ponudi imamo one od četiri i šest sljedova, ali već sada se nešto novo kuha na papiru i glavi”, kaže nam i dodaje kako se cijene kreću od 60 kuna za predjela te od 110 kuna za glavna jela.

Restoran se prostire na 200 kvadrata Vinarija Galić
Pačja prsa na kremi od butternut tikve s pirjanim klupkom kupusa u crnom vinu Iconis agencija