Slavonija je upravo dobila novi, vrlo ozbiljan restoran. Otvoren je u Kutjevu, u Vinariji Galić
Opisuju ga kao kušaonicu hrane i vina
U Vinariji Galić u Kutjevu, za koju je studio Dva Arhitekta u rujnu dobio prestižnu nagradu Architecture MasterPrize, prošlog tjedna otvoren je restoran, točnije kušaonica u kojoj će ljudi uz Galićevo vino moći probati i jela koja potpisuje 28-godišnja šefica kuhinje Marija Franjić.
Kušaonica se prostire na 200 kvadrata u kojima ima mjesta za 57 gostiju, od kojih se 42 može smjestiti za standardnim stolovima, dok je za njih 15 zamišljen malo opušteniji smještaj za barskim stolcima i stolovima. Dodatnih 80 kvadrata izdvojeno je za VIP sobu koja prima devetero gostiju.
“Naša je vizija da restoran bude sinonim za kvalitetnu hranu, vrhunsku uslugu i nezaobilazni dio priče svakog putnika u Slavoniji”, govori nam vlasnik vinarije i kušaonice, Josip Galić koji posebno naglašava ulogu Marije Franjić: “Njoj posebno zahvaljujem jer je uspjela kreirati jedno neponovljivo gastro iskustvo, u kojem se hrana i vino sljubljuju”.
Nastavak suradnje s Dva Arhitekta
Osim što potpisuju projekt vinarije, Zoran Zidarić i Tomislav Ćurković, iz studija Dva Arhitekta, sada stoje i iza restorana koji je na istoj adresi, Republike Hrvatske 125: “Na uređenju sam radio ja u suradnji s Dva Arhitekta, dok namještaj potpisuje Prostoria”, kaže 57-godišnji Galić, čiji restoran je.
Inače, restoran ima i posebno radno vrijeme, naime, ponedjeljkom ne rade dok utorkom, srijedom i četvrtkom rade po dogovoru. Petkom i subotom rade od 12 do 22 sata. Nedjeljom će biti otvoreni u vrijeme ručka, odnosno, od 12 do 16 sati.
Sezonske i domaće namirnice
Franjić je pažljivo osmislila meni u kojem se jela slažu s Galićevim vinima: “Jela koja bih izdvojila su svakako juha od butternut tikve s kremom od korjenastog povrća, bučinim tostiranim sjemenkama i hrskavom domaćom slaninom crne slavonske svinje. Tu je i domaća ručno rađena tjestenina s gljivama iz šuma Kutjevačkog kraja, te meso domaće junetine s naših pašnjaka”, kaže nam Franjić.
Ova mlada chefica naglasila je i kako će jelovnik mijenjati po sezonama te ovisno o rodnosti njihovog vrta koji su zasadili posebno za potrebe restorana: “U bližoj budućnosti planiram odvojiti jelovnik za ručak i večeru, te povećati broj sljedova u degustacijskom meniju. Za sada u ponudi imamo one od četiri i šest sljedova, ali već sada se nešto novo kuha na papiru i glavi”, kaže nam i dodaje kako se cijene kreću od 60 kuna za predjela te od 110 kuna za glavna jela.