Slovenija zabranila dućanima rad nedjeljom

Odluku je jučer donijela Narodna skupština, postoji nekoliko iznimki

ZADNJA IZMJENA: ruj 30, 2020
Foto: Getty Images/iStockphoto

U Sloveniji se ukida rad nedjeljom. Narodna skupština Slovenije jučer je usvojila izmjene Zakona o trgovini prema kojima prodavaonice neće raditi nedjeljom i blagdanima.

Radi se o prijedlogu zastupnika Ljevice, a izmjene zakona je podržalo 72 od 88 zastupnika koji su jučer navečer bili u slovenskoj skupštini. Njihova odluka stupa na snagu 15 dana nakon objave u službenom glasniku.

Tko može raditi

24uhr piše kako su iznimka trgovine do 200 četvornih metara koje se nalaze na benzinskim crpkama, graničnim prijelazima, lukama, zračnim lukama, željezničkim i autobusnim kolodvorima te bolnicama. Iznimka su i druge prodavaonice manje od 200 metara četvornih ali pod uvjetom da vlasnici sami poslužuju kupce, uz eventualnu pomoć studenata i umirovljenika.

Rasprava o tome trebaju li trgovine biti zatvorene nedjeljom i blagdanima u Sloveniji traje već desetljećima, slično kao i u Hrvatskoj gdje se u posljednje vrijeme opet aktualizirala. Njime se u Sloveniji bavio i Ustavni sud, a u rujnu 2003. građani su o tome odlučivali i na referendumu. Zabranu rada nedjeljom tada je podržalo nešto više od 57 posto birača koji su izašli na birališta.

Vlada nezadovoljna

No, odluku koju je jučer donijela Narodna skupština ne podržava i slovenska vlada. Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Simon Zajc jučer je u Skupštini izrazio zabrinutost Vlade jer je riječ o odluci koja se odnosi na stratešku granu gospodarstva države i to u vrijeme dok je situacija dosta teška.

Izmjenama zakona oštro se protivi i Gospodarska komora Slovenije, iz koje također spominju i mogućnost ustavne ocjene.

Zdravka Grund
Telegram autor
1872 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program