Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

U Španjolskoj žele uvesti bolovanje za bolne menstruacije, prijedlog je potaknuo žestoku raspravu

Žene bi na mjesec dobile tri dana bolovanja, uz mogućnost produljenja za još dva dana

Pedestrians cross the street in front of the Italian high fashion women's clothing and accessory brand Miu Miu store in Spain.
Brand and logos in Spain,Image: 684719370, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Ako španjolska lijeva vlada uspije unijeti u zakon mogućnost odlaska na bolovanje zbog bolne menstruacije, bit će to prvi takav slučaj u Europi, a prijedlog je čak potaknuo žustru polemiku u samoj vladi i u sindikatima.

Ta bi se mjera mogla naći u nacrtu zakona o pobačaju koji treba učvrstiti pravo na prekid trudnoće i reproduktivna prava, a koji bi se u utorak trebao prihvatiti na ministarskom vijeću.

“Priznat ćemo u zakonu pravo žena koje imaju bolne mjesečnice na poseban dopust koji će od prvog dana financirati država”, objavila je na Twitteru u petak poslije podne ministrica za ravnopravnost Irene Montero, jedna od čelnika radikalne lijeve stranke Podemos, partnera socijalističke stranke u vladi Pedra Sancheza.

Tri dana bolovanja na mjesec

No još se ne zna jesu li razgovori u vladi doista omogućili da se Podemos i socijalistički ministri s ekonomskim portfeljima dogovore o točnom učinku tog prijedloga.

Španjolska glasila koja su imala pristup privremenoj inačici nacrta zakona koji je pripremilo ministarstvo za ravnopravnost, žene bi na mjesec dobile tri dana bolovanja, uz mogućnost produljenja za još dva dana u slučaju veoma teških simptoma, za što moraju dobiti liječničku potvrdu.

“Važno je razjasniti što je to bolna mjesečnica: ne govorimo o laganoj nelagodi, već o teškim simptomima, poput proljeva, akutne glavobolje i temperature”, rekla je početkom travnja državna tajnica za ravnopravnost Angela Rodriguez, također iz Podemosa.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu