Srbija uvodi novu mjeru: svi povratnici iz Hrvatske u roku 24 sata moraju se javiti liječniku

Zdravstvene vlasti u Srbiji zabrinute da će građani koji su bili na ljetovanju donijeti koronavirus

ZADNJA IZMJENA: ruj 14, 2020
Foto: AFP
Što se upravo događa s koronavirusom:

Svi građani Srbije koji se vraćaju iz Hrvatske morat će se javiti epidemiologu ili svom liječniku u roku od 24 sata nakon ulaska u zemlju, odlučio je Krizni štaba za suzbijanje koronavirusa, tijelo koje u Srbiji upravlja zdravstvenom krizom izazvanom epidemijom. Nova mjera na snagu stupa u petak u 18 sati. Njome će, osim Hrvatske, biti obuhvaćene i druge zemlje u kojima je došlo do naglog širenja koronavirusa, uključujući i Crnu Goru te BiH, javljaju srbijanski mediji.

Nakon što im se povratnici jave, liječnici će odlučiti je li nužan kontinuirani nadzor nad takvim osobama. Zamjenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević odluku je objasnila porastom broja zaraženih u cijeloj Europi.

Situacija u susjedstvu lošija nego u Srbiji

Kisić Tepavčević pozvala je građane Srbije koji se nalaze u susjednim zemljama da se do petka vrate kućama. „Ako želimo da putujemo van zemlje treba dobro da promislimo jer skoro svuda je situacija lošija nego u Srbiji”, kazala je, prenosi N1 Srbija. Mjera bi trebala trajati deset dana, kazala je liječnica, koja je najavila da će dodatne mjere uskoro biti precizirane i predstavljene javnosti.

“Neće se raditi o karanteni i samoizolaciji, već o nadzoru koji će podrazumijevati određene mjere i aktivnosti kako bi se smanjio prijenos virusa i uvoz slučajeva iz inostranstva”, kazala je ona. Srbijanski ministar zdravlja Zlatibor Lončar odluku o uvođenju nadzora ranije je najavio povezavši je s povratkom građana s ljetovanja u Crnoj Gori i Hrvatskoj, gdje je, kazao je, proteklih tjedana epidemiološka situacija postala vrlo nepovoljna.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2168 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program