Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Stalno izlaze istraživanja o sojevima, novo tvrdi da je varijanta iz Južne Afrike najviše mutirala do sada

Bilježi 41.8 mutacija godišnje, što je skoro dvostruko brže od trenutne stope globalnih mutacija ostalih varijanti

31.10.2020., Zagreb - Drive in testiranje na koronavirus na novotvorenom centru na ZG Velesajmu. Unatoc vecoj guzvi za testiranje, testiranje ide  brzo. U protekla 24 sata zabiljezeno je 2.769 novih slucajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slucajeva) u Hrvatskoj danas 15.952. Među njima je 1.049 pacijenta na bolnickom lijecenju, od toga su na respiratoru 82 pacijenta. U protekla 24 sata testirana je 8.741 osoba. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nova varijanta koronavirusa, otkrivena u Južnoj Africi i u brojnim drugim zemljama, izaziva zabrinutost da bi mogla biti još zaraznija i da bi mogla izbjeći cjepiva, kaže nova, još nerecenzirana studija južnoafričkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti i KwaZulu-Natal Research Innovation and Sequencing Platform, javlja The Jerusalem Post.

Znanstvenici su varijantu C.1.2 prvi puta zapazili u svibnju 2021. godine, otkrivši da potječe od C.1 što je znanstvenike iznenadilo jer je C.1 posljednji puta zabilježen u siječnju. Nova varijanta značajno je mutirala u usporedbi sa C.1 i udaljila se više mutacija od izvornog virusa iz Wuhana kao i od bilo koje druge varijante do sada otkrivene u svijetu.

Dvostruko brža mutacija

Varijanta je prvi puta primijećena u Južnoj Africi, a do sada je zabilježena u Engleskoj, Kini, Demokratskoj republici Kongo, Mauricijusu, Novom Zelandu, Portugalu i Švicarskoj. Studija je otkrila dosljedan porast broja genoma C.1.2 u Južnoj Africi s 0.2 posto u svibnju na 1.6 posto u lipnju i na 2 posto u srpnju, što je povećanje slično kao kod beta i delta varijante.

Studija bilježi da C.1.2 ima stopu mutacija od 41.8 mutacija godišnje, što je skoro dvostruko brže od trenutne stope globalnih mutacija ostalih varijanti. Više od polovice C.1.2 sekvenci ima 14 mutacija, ali su u nekim sekvencama primijećene dodatne mutacije što sugerira da je evolucija unutar loze u tijeku.

Znanstvenici naglašavaju da kombinacija mutacija i promjene u drugim dijelovima virusa pomažu virusu da izbjegne antitijela i imunološki odgovor, uključujući i kod pacijenata koji su već bili zaraženi alfa i beta varijantama. Znanstvenici dodaju da je potreban daljnji rad kako bi se razumio točan utjecaj ovih mutacija i da se vidi daju li virusu konkurentsku prednost u odnosu na delta varijantu.

Kako je otkrivena?

Studija je provedena kada je liječnik u Turskoj izvijestio da je u zemlji otkrivena nova varijanta, koja je dosegla 50 do 60 posto slučajeva u sjevernoj pokrajini Rize, a testovi su otkrili mutacije koje nisu pronađene u trenutnim varijantama koje je imenovala Svjetska zdravstvena organizacija. Turski liječnik je naglasio da još nisu sigurni jesu li pronašli novu varijantu ili se radi samo o lažnim PCR testovima.

Prije pet dana Svjetska zdravstvena organizacija identificirala je četiri “varijante od interesa” i četiri “varijante za zabrinutost”, a Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti identificirao ih je pet, odnosno šest.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više