Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Stalno svi pričaju o antioksidansima i koliko su bitni, evo što biste trebali znati o njima

Antioksidansi spriječavaju učinak oksidansa koji oštećuju stanice

FOTO: Rakesh Rocky/Flickr

Sigurno ste čuli za hranu koju biste trebali jesti za zdravije srce i crijeva. Ali što je sa hranom koja štiti stanice? To je hrana koja sadrži antioksidanse. Antioksidansi se prirodno nalaze u voću, povrću, kavi, čaju, vinu i čokoladi. Postoji na tisuće komponenata antioksidansa, a vjerojatno znate najpoznatije, flavonole (kojih ima u čokoladi), resveratol (u vinu) i likopen (u rajčicama). Drugi popularni antioksidansi su A vitamin (beta karoten), C i E vitamini i katehini.

Antioksidansi sprečavaju učinak oksidansa koji oštećuju stanice. Oksidansi su slobodni radikali kojih ima u okolišu ali ih proizvodi i naše tijelo. Tijelo ih stvara da bi se obranilo od virusa i mikroba ali ako ih je previše mogu izazvati ozbiljne štete i pridonijeti nastanku karcinoma i srčanih bolesti. Osim toga oksidansi nas pogađaju svaki dan zbog zagađenja zraka, dima cigareta i alkohola.

Tržište preplavili razni proizvodi

Rješenje se čini očito. Samo se pretovarite antioksidansima da bi suzbili slobodne radikale? No, nije tako jednostavno. Potrebna nam je ravnoteža antioksidansa i oksidansa.

U devedesetima, kada su znanstvenici našli vezu slobodnih radikala i kroničnih stanja kao karcinom, dijabetes i gubitak vida, počela je kampanja uzimanja antioksidansa. Tržište su preplavili razni proizvodi koji pobjeđuju karcinom, antiaging pilule i različiti nadomjestci. Glavni nesporazum je da se tvrdi da antioksidansi čuvaju stanice i štite od bolesti prirodnim putem, bez popratnih pojava.

Moguće je imati previše ‘dobrih stvari’

Ali moguće je imati previše ‘dobrih stvari’ osobito uzimate ili nadomjestke prečesto. Previše antioksidansa spriječava tijelo da se samo odupre i pokrene vlastiti antioksidativni sustav. Srećom iz hrane je teško dobiti previše antioksidansa pa stručnjaci preporučuju da se držimo prirodnih izvora.

Nadomjestci antioksidansa imaju uglavnom placebo efekt, a neke su studije pokazale i negativan učinak na određene bolesti kao karcinom pluća i kože.

Jedite jabuke i krumpire

Uglavnom se borovnice ističu kao najbolji antioksidans ali to nije jedina hrana bogata antioksidansima. Većina biljne hrane i napitaka, od malina, kupina, brusnica, šipka, graha, leće, orašastih plodova, zelenog i crnog čaja, crnog papra i kakaa, ima puno antioksidansa.

Kada god ste u prilici jedite jabuke, krumpire, grožđe, sa korom jer je kora prepuna antioksidansa. Ako ste u dilemi što biste trebali uzimati, jedite voće i povrće raznovrsnih boja. Odlučite li se za nadomjestke, ne bi bilo loše posavjetovati se sa liječnikom.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više