Život

Stožer donio nove mjere za okupljanja; kontrolirat će ih inspekcija i policija

Tijekom dana očekuju se i dodatne mjere

10.07.2020., Zagreb - Trg bana Josipa Jelacica. Velike guzve na tramvajskoj stanici prilikom ulaska i izlaska iz tramvaja gdje se jedan broj putnika ipak ne pridrzava mjera te ulazi i izlazi iz tramvaja bez maske. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio novu protuepidemijsku mjeru koja se tiče zabrane masovnog okupljanja. Kako su izvijestili iz Stožera, novom Odlukom propisuju se mjere za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

„Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja“, javljaju iz Stožera, uz napomenu da organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati spomenutu obavijest.

Pisana evidencija gostiju

„Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS – CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti“, propisuje Stožer. Kontrolu provođenja ove Odluke, kao i pridržavanja svih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika“, upozorava se na kraju priopćenja.

S obzirom na to da je danas Hrvatska imala rekordan broj novozaraženih u jednom danu, njih 116, i da se već neko vrijeme govori o donošenju novih protuepidemijskih mjera, ova odluka Stožera nije posebno iznenađenje. Ministar zdravstva Vili Beroš danas je najavio ovu mjeru, kao i uvođenje strožih kriterija za ulazak stranaca u hrvatsku. Uz to, Beroš je kazao i kako će biti donesena uputa o nošenju maski u rizičnim djelatnostima, konkretno, ugostiteljstvu i trgovini. Te mjere bit će obznanjene tijekom dana.

Nastavite čitati