Stižu podaci iz lokalnih stožera, u Zagrebu 39 novih slučajeva. Diljem Hrvatske je preko 80 novih slučajeva

Zagreb je postao administrativna jedinica s najviše osoba zaraženih koronavirusom

ZADNJA IZMJENA: lip 27, 2020
Foto: Vjekoslav Skledar/Ilustrativna slika
Što se upravo događa s koronavirusom:

U Zagrebu je u posljednjih 24 sata evidentirano 39 novozaraženih, potvrđeno je na današnjoj konferenciji za medije. Jutros su se pojavile informacije o 30 novozaraženih, no Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, kasnije je za HRT potvrdio 38 novozaraženih. Testirano je ukupno 399 ljudi, a samoizolacija je određena za 188 osoba. “Od 39, 16 ih se zarazilo u noćnim klubovima, a imamo i slučajeve iz teretana. Teretane su potencijalno novo žarište”, rekla je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Budući da su žarišta u Zagrebu postali noćni klubovi, stoga je ministar zdravstva Vili Beroš uputio apel mladima. “Što se tiče koronavirus ugroze, to ste me pitali, jutros je također broj novooboljelih manji nego što je bio jučer. Međutim, ponovno je među njima dosta veliki broj onih koji su iz noćnih klubova, tako da je to stvarno nešto o čemu moramo razmisliti. Apeliram još jednom na sve mlade i na sve da je potrebno odgovorno se ponašati i izbjegavati te rizične situacije jer virus je još uvijek oko nas i on nikad ne spava. Prema tome i noćni sati su sati njegovog širenja i moramo biti oprezni”, rekao je Beroš.

Osječko-baranjska županija ima 29 pozitivnih

U posljednjih 24 sata na području Osječko-baranjske županije testirano je 246 uzoraka, od kojih je pozitivno bilo njih 29. Najviše novozaraženih, njih 23, bilo je iz Đakova, dok su po dvije osobe iz Đakovačkih Selaca i Valpova, te po jedna iz Osijeka i Ivanovca.

Dvoje novozaraženih na Krku

Koronavirus je stigao i na otok Krk, gdje je dvoje novozaraženih koji imaju vrlo blage simptome. Jedan od njih je hospitaliziran iz preventivnih razloga zbog više drugih kroničnih bolesti, piše Novi list. Jedan oboljeli je iz mjesta Klimno u općini Dobrinj, dok je drugi iz Baške. Sedam njihovih kontakata je stavljano u samoizolaciju, a za sada nije utvrđen način na koji su se zarazili, stoga nije niti poznat izvor njihovog oboljenja.

Pozitivna je i jedna učenica trećeg razreda Osnovne škole Viktor Car Emin iz Lovrana, što je jučer potvrdila ravnateljica škole Iva Erceg. Djevojčica nije imala simptoma, a za pozitivan nalaz je saznala nakon završetka nastave. Škola je dezinficirana, a obavljeno je i testiranje svih učenika iz njenog razreda. Učenici i učiteljica su postavljeni u samoizolaciju, a rezultati testova bi trebali stići u roku od 48 sati.

U Istarskoj županiji jedan novi slučaj

Jedna je osoba pozitivna na koronavirus u Istri u posljednja 24 sata, riječ je o osobi koja je doputovala iz Švedske i nalazila se od srijede u samoizolaciji, izvijestio je u subotu Stožer civilne zaštite Istarske županije.

“Unutar 24 sata analizom briseva u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije potvrđena je jedna COVID-19 pozitivna osoba. Radi se o uvezenom slučaju s obzirom da je osoba doputovala iz Švedske i nalazila se u samoizolaciji, a povezana je s prekjučer referiranim događajem”, naveo je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac. Dodao je kako su obje osobe hospitalizirane u Općoj bolnici Pula.

Naime, u srijedu navečer potvrđen je jedan pozitivan na koronavirus, a riječ je o uvezenom slučaju odnosno ženi koja je doputovala iz Švedske koja ima dvojno hrvatsko-švedsko državljanstvo a u vezi s ovim slučajem osam je osoba u samoizolaciji. Načelnik županijskog Stožera Dino Kozlevac još jednom je uputio apel građanima da se pridržavaju protuepidemijskih mjera te pridržavaju svih zadanih preporuka u cilju očuvanja povoljne epidemiološke situacije u Istri.

Zadarska županija nema novooboljelih

U Zadarskoj županiji u posljednja 24 sata nema novooboljelih, a u samoizolaciji je 221 osoba, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite. Jučer su testirana 86 uzorka i kako je već objaljeno, jedna je osoba pozitivna na koronavirus. Od početka epidemije u Zadarskoj županiji zaraženo je 96 osoba, od kojih je pet stranih državljana.

Tijekom jučerašnjeg dana Zavod za javno zdravstvo zaprimio je ukupno 155 poziva građana. U protekla 24 sata službenici Policijske uprave zadarske obavili su 24 provjere vezano uz provođenje mjera samoizolacije, a evidentirano je jedno kršenje propisane mjere, navode iz županijskog stožera.

Vukovarsko-srijemska ima dvoje novozaraženih

U Vukovarsko-srijemskom županiji su u posljednja 24 sata evidentirane dvije novozaražene osobe. Jedna je iz Vukovara, a druga je iz Bapske. U samoizolaciji se trenutno nalazi 130 osoba, od kojih je 70 bilo u kontaktu s pozitivnim osobama.

Šibensko-kninska županija bez novozaraženih

U Šibensko-kninskoj županiji u posljednjih 24 sata nije evidentiran niti jedan novi slučaj zaraze. Trenutno su 53 osobe u samoizolaciji, od kojih je 18 vezano za teniski turnir u Zadru, 22 osobe bile su u kontaktu s jednom pozitivnom osobom iz Knina, a pet osoba su kontakti pozitivnih iz drugih županija.

Dubrovačko-neretvanska županija bez novih slučajeva

Stožer Dubrovačko-neretvanske županije objavio je da u posljednjih 24 sata nemaju niti jedna novi slučaj zaraze. Obradili su 39 uzoraka, a svi su bili negativni. Od početka pandemije su testirali 3643 uzorka, a trenutno se u samoizolaciji nalazi 121 osoba.

Splitsko-dalmatinska županija ima sedam pozitivnih

Iz Stožera Splitsko-dalmatinske županije su jutros izvijestili kako imaju sedam novooboljelih osoba. Četiri osobe su iz Splita, a po jedna osoba je iz Otoka, Makarske i Solina.

Virovitičko-podravska županija ima jednog novog pozitivnog

Na području Virovitičko-podravske županije evidentirana je još jedna pozitivna osoba na koronavirus, a ona je trenutno u samoizolaciji. “Riječ je o studentu zaraženom i testiranom u Zagrebu. Asimptomatski je, nema nikakvih kliničkih znakova bolesti i trenutno se nalazi u samoizolaciji u Virovitičko-podravskoj županiji”, rekao je na konferenciji za medije Miroslav Venus, epidemiolog iz Županijskog stožera civilne zaštite.

Ivan Luzar
Telegram autor
1820 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program